Mađarski tjednik: Hrvatske su vlasti optužile Hernadija na temelju pristranih informacija

Screenshot: YouTube

HRVATSKI vlasti su zanemarile iskaz predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija u svom kaznenom postupku, a njihova optužnica je uvelike utemeljena na pristranim informacijama, piše u četvrtak mađarski tjednik Heti Valasz nakon uvida u Hernadijev iskaz mađarskom tužiteljstvu.

Hrvatske su vlasti, piše list, optužile Hernadija na temelju pristranog svjedočenja "ključnog svjedoka", nekoliko sastanaka između Hernadija i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i snimke sigurnosne kamere u restoranu Marcellino u Zagrebu.

List tvrdi da je Središnji istražni ured glavnog tužitelja poslao vlastima u Zagrebu Hernadijev iskaz u pisanom obliku od 29. studenoga 2011. te da u njemu Hernadi tvrdi da je Robert Ježić, ključni svjedok u tom slučaju, "najpristraniji igrač u priči o Mol-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No tužitelji u Zagrebu su samo koristili iskaz od 9. veljače 2011. kada su hrvatski tužitelji u Budimpešti ispitali Hernadija o kupovini udjela u INA-i", navodi Heti Valasz.

Hernadi je u svom iskazu posvjedočio da se susreo s Robertom Ježićem na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sanadera kako bi razriješio poslovni problem. Potvrdio je da se sa Sanaderom tijekom njegova mandata sastao pet ili šest puta, ali da se nikada s njim nije privatno sastao.

Sud u Budimpešti je u ponedjeljak odlučio da neće primijeniti uhidbeni nalog koji je za Hernadija izdalo hrvatsko državno odvjetništvo, jer je nalog izdan za slučaj koje je mađarsko tužiteljstvo prethodno istražilo i odlučilo obustaviti postupak jer nije počinjeno nikakvo kazneno djelo.

List podsjeća da je Hrvatska prošli tjedan protiv Hernadija izdala tjeralicu Interpola i europski uhidbeni nalog, tvrdeći da je osumnjičen za podmićivanje Sanadera kako bi MOL preuzeo upravljačka prava u Ini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara