Makedonija je prva "žrtva" koalicijskog dogovora Sirize i Nezavisnih Grka

Makedonija je prva "žrtva" koalicijskog dogovora Sirize i Nezavisnih Grka

Foto: FAH (Panos Kammenos i Aleksis Cipras)

IZBORNA pobjeda Sirize u Grčkoj čini se da je najviše ostavila ravnodušne njihove susjede u Makedoniji. Naime, jasno je iz prijašnjih medijskih istupa da nova vlada u Grčkoj nema volje razriješiti nesuglasice između Makedonije i Grčke po pitanju imena bivše jugoslavenske republike.

Nacionalna pitanja desnici, ekonomija ljevici

Siriza je za svog koalicijskog partnera uzela stranku s desnice i to Nezavisne Grke koji nisu spremni na ustupke prema Makedoniji. Šef Nezavisnih Grka Panos Kammenos preuzeo je ministarstvo obrane dok će prema koalicijskom dogovoru Nezavisni Grci podržavati ekonomsku politiku ljevice sve dok se ne forsiraju odluke u područjima u kojima njihov desni koalicijski partner ima prigovore.

Područja u kojima Nezavisni Grci imaju prigovore tiču se prije svega vanjskopolitičkih pitanja poput imena bivše jugoslavenske države Makedonije ali i pitanja Crkve. Siriza je tako već popustila Kammenosu po pitanju odvajanja Crkve od države jer je i to pitanje za sada stavljeno sa strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spor traje od 1991. godine

Podsjetimo kako spor Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslovenske republike traje još od 1991. godine bez ikakvih šansi za uspjeh. Makedonci su ustrajni u tome da ime svoje domovine ne žele mijenjati, a Grci i dalje smatraju kako je ime države Makedonija izraz teritorijalnih pretenzija susjeda na sjevernu grčku pokrajinu.

Zbog imena je Grčka 2008. godine bojkotirala pristupanje Makedonije NATO savezu, a pod znakom pitanja je pristup Skoplja prema Bruxellesu odnosno Europskoj uniji. Međunarodnog suda pravde prije 3 godine presudio je da Grčka nema pravo blokirati pristup Makedonije međunarodnim institucijama u kojima ima pravo veta, ukoliko Makedonija kao vlastito ime koristi  sintagmu "bivša jugoslavenska Republika Makedonija".


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara