Makedonija na raskrižju: Hoće li premijer Gruevski odstupiti uslijed pritisaka?

Makedonija na raskrižju: Hoće li premijer Gruevski odstupiti uslijed pritisaka?

Screenshot: YouTube

KORUPCIJSKI skandal i smjene u vladi Nikole Gruevskog, do kojih je djelomično došlo i zbog terorističkog incidenta u Kumanovu, doveli su Makedoniju do točke usijanja, javlja Deutsche Welle.

Sutra su u zemlji najavljeni golemi prosvjedi oporbe, ali i prosvjedi podrške vladi Gruevskog. Prosvjednicima koji traže novu, prijelaznu vladu nije dosta ostavka pojedinih ministara, žele odstupanje vlade.

Šef makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev istaknuo je kako će prosvjedi trajati sve dok se vlada ne povuče, a Zaev od ožujka u javnost plasira dokaze o navodnom masovnom prisluškivanju koje je provodila makedonska vlada. Audio snimke Zaeva ukazuju i na rasprostranjenu korupciju i nadzor Gruevskog i njegove nacionalne i konzervativne vlade VMRO-DPMNE nad medijima i pravosuđem.

Žrtvovao suradnike da bi ostao na moći

Makedonska vlada odbacuje optužbe oporbe, nazivajući ih međunarodnom zavjerom.

Podsjetimo, uslijed korupcijskog skandala i terorističkog napada Gruevski je zatražio ostavku od ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, ministra prometa Mile Janakijeskog i načelnika tajne službe Saša Mijalkova.

Makedonski politolog Arsim Zekoli ističe kako je Gruevskom moralo biti teško odvojiti se od bliskih suradnika.

"Ove ostavke su narušile imidž Gruevskog kao jakog lidera koji ne podliježe pritiscima, ne prihvaća pozive na ostavke i spreman je žrtvovati se za više ciljeve", kazao je Zekoli za DW.

Oporba traži formiranje prelazne vlade

Oporba se nije zadovoljila ostavkama te zahtijeva formiranje prelazne vlade koja bi onda sazvala nove izbore nakon povlačenja Gruevskog. Međunarodna zajednica također smatra kako se u Skopju nešto mora promijeniti. Bugarski premijer Bojko Borisov je prije nekoliko dana pozvao Gruevskog da podnese ostavku, a s njim se slaže i dopredsjednik Europskog parlamenta Alexander Lambsdorff.

"Gruevski mora otići jer je postao prepreka ublažavanju međuetničkih napetosti. A oni su ponovno izbili tako da su nužni novi izbori, održani u doista demokratskim okolnostima", ističe Lambsdorff.

Ipak, čini se kako Gruevski ne razmišlja o ostavci. Samo dan nakon ostavke troje članova njegove vlade, objavljeno je kako vladajuća stranka planira velike provladine protuprosvjede 18. svibnja. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara