Makedonska ministrica policije i šef obavještajne službe podnijeli ostavke, Zaev traži da ode vlada

Makedonska ministrica policije i šef obavještajne službe podnijeli ostavke, Zaev traži da ode vlada

Foto: Hina: Screenshot: HRT

MAKEDONSKA ministrica unutarnjih poslova i čelnik obavještajne službe podnijeli su ostavke u utorak pošto ih je, kao se čini, žrtvovao premijer Nikola Gruevski kako bi spasio svoju vladu nakon skandala s prisluškivanjem koji već mjesecima potresa makedonsku javnost.

Oporbeni čelnik Zoran Zaev konzervativnu vladu premijera Gruevskog optužuje za zloporabu položaja, korupciju i protuzakonito prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima su i političari, novinari i pravosudni dužnosnici.

Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska i čelnik obavještajne službe Sašo Mijalkov, rođak premijera Gruevskog, nalaze se u središtu skandala, a njihove ostavke trebale bi umiriti oporbene prosvjednike koji su najavili da će u nedjelju izaći na ulice kako bi zatražili premijerovu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove ostavke, kako se čini, nemaju veze s policijskom operacijom u Kumanovu tijekom vikenda protiv navodnih albanskih terorista u kojoj je poginulo ukupno 22 ljudi.

Mijalkov je u pismu ostavke istaknuo da bi njegov odlazak "trebao pomoći u prevladavanju političke krize koju je potaknula oporba", te dodao da su "istina i argumenti" na njegovoj strani. Jankulovska je također napisala da se nada kako će njezina ostavka pomoći u rješavanju krize.

Zaev: Očekujem i od Bruxellesa da od makedonske vlade zatraži odstupanje

"Nemam dokaza tko stoji iza terorističke grupe. To je kriminalna banda koja hara po regiji, a što joj je bio motiv za napad u Kumanovu, pokazat će istraga", rekao je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a čelnik makedonske oporbe Zoran Zaev.

"Naša vlada jednostavno mora podnijeti ostavku kako bi se normaliziralo stanje u našoj zemlji. Trebamo prijelaznu vladu pa očekujem i od Bruxellesa da od makedonske vlade zatraži odstupanje", izjavio je Zaev dodajući kako je nakon svih dokaza protiv aktualne vlasti koji su isplivali na površinu, više nego jasno da makedonska vlada treba podnijeti ostavku i raspisati izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara