Makedonska oporba bojkotira saziv novog parlamenta

Foto: Arhiva

MAKEDONSKA oporba lijevog centra bojkotirala je otvaranje sjednice novog parlamenta u subotu nakon što je optužila konzervativce premijera Nikole Gruevskog za ucjenjivanje i manipuliranje biračima na prošlomjesečnim izborima.

Oporbeni SDSM je priopćio da neće zauzeti svoja 34 mjesta u parlamentu. Iako vladajuća koalicija ima dovoljno mjesta za sastavljanje vlade i usvajanje zakona, produženi bojkot mogao bi stvoriti politički nemir u toj etnički podijeljenoj državi i stvoriti zapreke njezinim ambicijama da se pridruži Europskoj uniji.

Gruevski je osvojio treći mandat u Makedoniji 27. travnja dok je predsjednički kandidat njegove stranke Gjorge Ivanov također pobijedio na izborima.

Njihova stranka VMRO-DPMNE osvojila je 61 mjesto, a njezin koalicijski partner DUI dobio je 19 tako da imaju većinu u parlamentu. Makedonski parlament ima 123 mjesta.

Čelnik SDSM-a Zoran Zaev rekao je novinarima čim je glasovanje završilo da je bilo "prijetnji i ucjene i masovnog kupovanja glasova" i optužio je Gruevskog i njegovu stranku za "zloporabu cijelog državnog sustava".

"SDSM neće biti dio nedemokratskih institucija", rekao je Zaev ranije ovoga tjedna nakon sastanka sa stranim veleposlanicima u Skoplju. Dodao je da zakoni usvojeni bez oporbe "neće imati legitimitet".

Vladajući koalicijski partneri odbacili su optužbe SDSM-a pozvavši se na zaključke europskih izbornih promatrača koji su ocijenili da su izbori bili demokratski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara