Malo dobrih vijesti: Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja, masti i račune za vodu!

Foto: Vlada RH/Twitter

U TIJEKU je peta sjednica Vlade Republike Hrvatske koja je putem Twittera izvijestila kako se stopa za obavezno zdravstveno osiguranje smanjuje sa 15 na 13 posto.

Također, smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja, masti i račune za vodu. Primjenjivat će se stopa u visini od 10 posto umjesto dosadašnjih 23 posto.

Potvrđena je i vijest koju je ministar Mirando Mrsić najavio za Index, a to je da se ponovno usklađuju mirovine u 2012. za sve umirovljenika, što znači rast penzija.

Kako je i ranije najavio, premijer Zoran Milanović na sjednici je potvrdio i kako se povećava neoporezivi dio dohotka, što znači veće plaće za 750.000 radnika u rasponu od 65 do 80 kuna. Plaće koje su do 8000 kuna bruto će porasti. Također, podiže se stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, što bi proračun trebalo podebljati za oko dvije i pol milijarde kuna.

Iako se mijenjaju porezni razredi, stope po kojima se porez plaća ostaju 12, 25 i 40 posto, a osobni odbitak povećan je s 1800 na 2200 kuna.

"Ovim smjernicama štitimo najugroženije, jačamo konkurentnost gospodarstva i stabiliziramo javne financije", izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Razina ukupnih rashoda državnog proračuna iznosi 117,6 milijardi kuna

Na Vladi je i predstavljen prijedlog mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. Prema njegovim riječima, razina ukupnih rashoda državnog proračuna iznosi 117,6 milijardi kuna.

Što se tiče projekcije o realnoj godišnjoj stopi rasta BDP-a, za ovu godinu očekuje se 0,8 posto rasta, u sljedećoj 1,5 posto, a u 2014. 2,5 posto.

Milanović je kazao kako je, da bi se postigla stopa rasta od 0,8 posto, ključno privući investicije na razini 7,4 posto BDP-a, odnosno u iznosu od osam milijardi kuna.

Također, u svim kategorijama rashoda predviđene su znatne uštede, pa tako i u subvencijama, gdje se planira ušteda od 1,4 milijarde kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara