Marasovo ministarstvo opet kasnilo: To je čista formalnost, mi objavimo sve za razliku od HBOR-a

Marasovo ministarstvo opet kasnilo: To je čista formalnost, mi objavimo sve za razliku od HBOR-a

Foto: FAH

MINISTARSTVO poduzetništva i obrta tek je nakon našeg upita objavilo rezultate natječaja za dodjelu sredstava za promidžbu poduzetništva. Natječaj je završen 18. veljače, a tek su ih jučer nakon što smo ih upitali za rezultate i objavili.

"Prvo smo slali objave dobitnicima, nejasno mi je kako netko ne može doći do informacija. Mi stavimo tih 60 dana za objavu rezultata, ali rok je potpuno nevažan dobitnicima, mi ih samo za državnu reviziju objavljujemo. Obveza objave dobitnika natječaja je formalnost koju moramo obaviti čisto da se vidi da je transparentno, da svi dobitnici budu objavljeni.

Mi objavimo rezultate natječaja za razliku od većine, vi od HBOR-a ne možete dobiti objavu tko je dobio kredit u poticajnim uvjetima, ali HAMAG i Ministarstvo poduzetništva objave sve do zadnje lipe. Naša objava je formalnost, ona ne utječe na rezultate natječaja jer svi dobitnici su već prije obaviješteni. Mi smo ih planirali uskoro objaviti, a eto vi ste nas sad malo požurili pa će danas biti objavljeni", rečeno nam je u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Lani isto kasnili, a sad objavili tek nakon našeg upita

Podsjetimo i lani smo pisali o istom problemu jer su se prijavljeni na natječaj požalili da dugo čekaju objavu rezultata. Isti problem imali su i ove godine.

"Godinu dana poslije, isto mjesto isto odstojanje, opet se kasni s objavom rezultata, iako su ove godine sami sebi produljili rok za odluku sa lanjskih 45 dana na 60 dana od kraja natječaja (a sad je već prošlo 90 dana s obzirom na to da je rok za predaju prijava bio 18.02.2015). Ne trebam ni govoriti da se opet nitko ne javlja na bilo koji dostupan e-mail, telefon, social media account.

Najzanimljiviji dio natječaja je sigurno "Ugovorom se korisnik obvezuje pozvati predstavnicu/ka Ministarstva na sudjelovanje u otvorenju i u odgovarajućim sadržajima programa provedbe manifestacije ili aktivnostima nacionalnog projekta promidžbe poduzetništva i obrta", a kako je 90 posto svih prijavljenih manifestacija već održano (radi se o potporama za manifestacije koje se održavanju od 1.-06. mjeseca), mislim da ćemo osnovati povjerenstvo za organiziranje skupnog otvaranja samo za predstavnike MINPO-a", kazao nam je jedan od prijavljenih na natječaj.

U Ministarstvu ističu kako su sve prijave obrađene i ocijenjene te je odobreno sufinanciranje 23 pristigle prijave o čemu su svi korisnici direktno obaviješteni.

"Korisnicima smo već poslali ugovore"

"Korisnicima su odaslani Ugovori na potpis od kojih neki još nisu vraćeni u Ministarstvo potpisani (moguće je da neki potencijalni korisnik odustane od potpore u slučaju da nije zatvorio financijsku konstrukciju sajma ili događanja (planiranu od drugih davatelja potpora i sl.)), nakon čega će uslijediti isplata odobrenog iznosa sufinanciranja. Jednako tako u tijeku je slanje obavijesti podnositeljima prijava koji nisu ostvarili sufinanciranje po ovom Javnom pozivu.

Obveza korisnika potpora da pozivaju predstavnike Ministarstva na otvorenje i odgovarajuće sadržaje programa prije svega služi kao kontrolni mehanizam Ministarstva kojim se osigurava da organizatori poštuju sve obveze iz prijavljenog programa. Svi prijavitelji su pozvali predstavnike Ministarstva tako da je ta obveza poštovana bez obzira jesu li ili nisu i korisnici potpore. Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta sudjeluju i prisustvuju na manifestacija sukladno raspoloživom vremenu, kako na onim manifestacijama čiju organizaciju Ministarstvo sufinancira tako i da drugima za koje pristigne poziv", rekli su u Ministarstvu.

Također ističu kako "ne postoji obveza Ministarstva objavljivanja rezultata u roku od 60 dana", no da Ministarstvo ipak, radi pune transparentnosti postupka, sve dobitnike potpora kao i iznose potpora u ovom pozivu kao i u svim drugim natječajima uvijek objavljuje na službenoj web stranici www.minpo.hr.

"Cilj mjere koju provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta temeljem Odluke o provedbi aktivnosti promidžbe poduzetništva i obrta za 2015. godinu je povećanje konkurentnosti maloga gospodarstva u Hrvatskoj, sukladno Strategiji razvoja poduzetništva Republike Hrvatske 2013.-2020. (NN 136/13). Promidžbene aktivnosti provode se kroz sufinanciranje nacionalnog projekta promidžbe poduzetništva te preuzimanje pokroviteljstava i sufinanciranje programa promocije poduzetništva, obrta i zadrugarstva", stoji u odgovoru Odnosa s javnošću, Ministarstva poduzetništva i obrta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara