Markač proglašen počasnim građaninom Zagreba: "Ne treba gledati veterane u kontekstu plinskih boca"

Markač proglašen počasnim građaninom Zagreba: "Ne treba gledati veterane u kontekstu plinskih boca"

Foto: Hina

GENERAL pukovnik u mirovini Mladen Markač koji je u nedjelju na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana grada Zagreba, proglašen počasnim građaninom grada Zagreba novinarima je nakon sjednice izjavio kako je povelju primio u ime svih "branitelja" grada Zagreba te dao potporu šatorašima poručivši da su mu duša i srce uz njih.

"Zahvalan sam svima koji su danas dali svoj glas da postanem počasnim građaninom grada Zagreba. Primio sam ovu povelju u ime svih branitelja grada Zagreba i smatram da su oni to zaslužili jer je to zahvala svih stanovnika grada Zagreba našim braniteljima. Branitelji koji su svojim domoljubljem, svojom hrabrošću - stvorili Republiku Hrvatsku koja je danas međunarodno priznata i neovisna", istaknuo je general Markač.

"I dalje ću živjeti pošteno i skromno"

Rekao je da je to što je postao počasnim građaninom grada Zagreba sigurno i obveza. "Obveza da nadalje, kao i do sada živim jednim poštenim životom, skromnim i da svoju energiju trošim na rad za opće dobro", istaknuo je general Markač.

Upitan što kaže na to da "slike s Markova trga nisu bile toliko lijepe prije nekoliko dana" te što očekuje sutra od sastanka premijera Zorana Milanovića sa šatorašima, 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima te hoće li obje strane moći razgovarati, Markač je rekao da "kada je netko najslabiji, a branitelji kao invalidi jesu najslabiji, onda je dužnost nas da ih zaštitimo".

Podržava šatoraše

"Kad vas oni zamole za pomoć, onda se mi moramo odazvati i to sam ja učinio", istaknuo je general Markač te poručio da "daje potporu svojim braniteljima u njihovim opravdanim zahtjevima".

Upitan kako komentira plinske boce koje su se iznosile na Savsku cestu, Markač je rekao da "ne treba branitelje gledati u tom kontekstu".

"Treba ih gledati da oni žele ostvariti svoja prava i to je u redu. Hrvatska država je sposobna za tih 400 i nešto invalida osigurati sva prava koja im zakonski pripadaju. Međutim, ta prava se kontinuirano krše. Pogledajte samo da li se djeca branitelja zapošljavaju po prioritetu. Ne. Znači, mi donosimo neke zakonske akte, koje onda u praksi, na žalost, ne poštujemo. Branitelji žele da se njihova prava sva svedu na jedan zakon koji njima garantira opstojnost njihova prava bez obzira na to tko će biti na vlasti", istaknuo je general Markač.

Upitan očekuje li sutra od sastanka premijera Milanovića s braniteljima, 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima - dijalog, Markač je odgovorio da.

"Da. Ja sam drugi dan prosvjeda rekao da se sve mora riješiti dijalogom i to će se ipak riješiti dijalogom, prije ili kasnije. Samo treba imati razumijevanja za dijalog i treba imati nekog poštovanja prema braniteljima", istaknuo je general Markač.

Na tvrdnju novinara da razne poruke ovih dana dolaze te može li na temelju tog tona procijeniti hoće li se uskoro branitelji povući iz Savske, a s obzirom na sutrašnji dan, Markač je rekao da on je primio priznanje u ime svih branitelja i da je naravno i on branitelj.

"Moje mišljenje je uz njih i moja duša i srce su uz njih. Prema tome, možda bih bio sebičan kada bih govorio samo o braniteljima i možda bih bio pristran", istaknuo je general Markač.

Predsjednica prisustvovala sjednici

Sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog, sportskog i vjerskog života grada, a u svojim su obraćanjima čestitke nagrađenima, te najbolje želje za Dan grada i blagdan zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, uputili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Hrvatska predsjednica u svome je govoru istaknula kako je Zagreb onima koji dolaze iz inozemstva "prvo lice naše države" te mjesto hrvatske integracije u najširem smislu riječi.

Naglasila je iznimnu gospodarsku važnost glavnog hrvatskog grada koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza što ga čini najrazvijenijim dijelom Hrvatske.

"Prema indeksu razvijenosti BDP grada Zagreba tri puta je veći nego u Vukovarsko-srijemskoj županiji", kazala je Grabar-Kitarović.

"Najveći problem države"

Naglašava pritom kako to upućuje i na najveći problem države - neujednačen gospodarski razvoj te poziva da se na načelima solidarnosti osmisle programi kroz koje će Zagreb i više nego do sada biti potpora razvoja ostalih dijelova Hrvatske.

"Nužno je u duhu domovinskog zajedništva osmisliti razvojne programe koji će Zagrebu i drugim centrima omogućiti da budu potpora manje razvijenim dijelovima Hrvatske", kazala je.

Uvjerena je da će Zagreb i dalje ostvarivati svoje razvojne programe, posebno u području turizma, a ističe i važnost poduzetničkog aktivizma koji treba biti usklađen s interesima građana.

"Znam da to nije lako ostvariti u uvjetima smanjenih proračunskih prihoda kao posljedica poreznog administriranja Vlade", dodaje predsjednica ističući kako bi fiskalna decentralizacija, nasuprot tome, ostavila više sredstava proračunima općina, gradova i županija, pa tako i Zagrebu.

Za ostvarivanje svih razvojnih programa ističe i važnost oslanjanja na europske fondove, kao i nužnost političkog suglasja i zajedništva, odgovornost i stručnost uprave, te odgovornost i entuzijazam građana.

"Odgovornost je i na svima nama, građanima u svakodnevnom odnosu prema gradu", poručila je.

Bandić zahvalio generacijama sugrađana

Gradonačelnik Bandić u svom je govoru zahvalio generacijama sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline – grad po mjeri čovjeka, u kojem je i danas, unatoč svemu što nas brine, ugodno živjeti.

"Kako sam jednom rekao, naš Zagreb je takav jer je dovoljno velik da ga nazovemo metropolom i dovoljno malen za ugodan život", ustvrdio je.

Zagreb ima i poseban razlog slaviti ovaj dan, dodao je, jer ovogodišnji 31. svibanj dočekuje i formalno pripadajući obitelji europskih gradova.

"Zbog te činjenice mnoge europske adrese kulturne, znanstvene, gospodarske i svake druge izvrsnosti su nam dostupnije. Omogućen nam je lakši pristup europskim fondovima te sredstvima što su potrebna upravo gradovima poput Zagreba", naglasio je.

Nabrojavši neke od projekata koji su u gradu završeni u protekle dvije godine, gradonačelnik je istaknuo da je u iduće dvije godine prioritet "i nadalje kultura i školstvo".

"Od većih projekata spomenut ću uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, što smo ga sinoć na svečanome koncertu imali prilike doživjeti u njegovoj punoj parkovnoj ljepoti, te obnovu sljemenske žičare", rekao je.

Uputio je zahvalu svim zastupnicama i zastupnicima Gradske skupštine što njeguju atmosferu solidarnosti i tolerancije te što demonstriraju kako je suradnja u interesu građana i grada moguća unatoč razlikama.

"Siguran sam da će Zagreb zahvaljujući tomu biti ljepši i napredniji od onoga za kojega smo preuzeli odgovornost početkom tisućljeća", rekao je.

Želimo da Zagreb postane istinsko središte i partner zagrebačkoj i drugim hrvatskim regijama, ističe gradonačelnik.

"Nećemo, međutim, dozvoliti sustavnu marginalizaciju Zagreba i hrvatskih gradova zahvatima u srazmjerno skroman proračun, pogotovo u odnosu na državni. Kako vjerujem da je to zbog naše iskrene koncentriranosti na Zagreb, ali i zbog naše skromne zastupljenosti i utjecaja na državnoj razini, na skorim parlamentarnim izborima kanimo to ispraviti", poručio je.

Otvorena vrata

Predsjednik Gradske skupštine, Darinko Kosor u svom je obraćanju istaknuo kako su najveća vrijednost Zagreba njegovi ljudi, ugledni pojedinci, ali i obični građani "koji su svojom ljubavlju pronosili vrijedosti i slavu grada".

"Simbol Grada Zagreba u našem grbu su otvorena vrata koja pokazuju našu otvorenost i dušu naših sugrađana", istaknuo je Kosor te svoje obraćanje završio stihovima - "Vu mojemu srcu najljepši si grad, moj Zagreb, tak imam te rad".

Počasni građanin grada Zagreba, general Markač zahvalio je na povelji te kazao kako je ona obveza da živi i dalje kao pošten i skroman čovjek radeći za opće dobro te naglasio da priznanje prima u ime svih branitelja grada Zagreb i Hrvatske.

"Povelja je znak poštovanja i priznanja braniteljima koji su svojim požrtvovnošću stvorili mir koji mi danas živimo", rekao je.

Poručio je kako se branitelje ne smije zaboraviti, "jer ako to učinimo zaboravili bismo povijest naše zemlje u kojoj smo ostvarili samostalnu i slobodnu Hrvatsku".

Nagrade i priznanja

Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je profesorici Lovorki Galetić, za uspješnu dugogodišnju karijeru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Nagrade grada Zagreba dobili su fotogafkinja Marija Braut, profesor Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragutin Damjanović, novinar urednik Radio Sljemena Ivan Hlupić, književnik i novinar Željko Krznarić.

Nagrade i priznanja dobili su i književnica Julijana Matanović, akademik Andrija Mutnjaković, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, književnica i redovita profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Također i ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica Marija Sekelez, olimpijci Martin i Valent Sinković, voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije dr. Ivica Toljan, hrvatska književnica i prevoditeljica Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, urednik, leksikograf i pisac Velimir Visković te posmrtno prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak.

Priznanja su dobili i Glumačka družina Histrion, Klinički bolnički centar Zagreb (timovi za transplantaciju organa) te rock sastav Parni valjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara