Marš za dostojanstvo u Madridu: Stotine tisuća Španjolaca ustale protiv drastičnih mjera štednje i siromaštva

Foto: Guliver image/Getty images

STOTINE tisuća prosvjednika iz cijele Španjolske krenule su u subotu put Madrida na "prosvjed za dostojanstvo" kojim žele upozoriti na neodrživo socijalno stanje nastalo proračunskim rezovima koje provodi konzervativna vlade.

Organizirane u osam kolona, tisuće prosvjednika trebaju se krajem dana okupiti u središtu grada nakon marša koji je za neke od njih, primjerice Španjolce iz Andaluzije na jugu, iz Estremadure na zapadu ili Katalonije na istoku trajao gotovo mjesec dana.

Prosvjed u Madridu sazvan je uz slogane "Ne plaćanju duga", "Kruha, rada i krov nad glavom svima".

Regionalne vlasti mobilizirale su gotovo 1.700 policajaca za sigurnost, strahujući od izgreda zbog velikog broja ljudi koji se bune protiv sustava.Prosvjed je organiziralo nekih 300 organizacija, a glasnogovornik andaluškog sindikata Diego Canamero objasnio je da žele "ujediniti sve snage u jednome cilju: vlada mora odgovoriti na naše zahtjeve ili spakirati svoje torbe i otići".

Neviđene mjere štednje koje je narodu nametnula konzervativna vlada na vlasti od kraja 2011., kako bi smanjila deficit i prezaduženost Španjolske izazvala je dva velika opća štrajka 2012.

Mobilizacija je zatim splasnula, ali je žilava u obrazovanju i zdravstvu, dvama sektorima teško pogođenima rezanjem 150 milijarda eura u tri godine što je najavljeno 2012. No ankete pokazuju da Španjolci oštro odbacuju politiku drastične štednje i nezaposlenost koja pogađa svakog četvrtog radno aktivnog stanovnika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara