Martina Dalić: Svi samo govore da su reforme nužne, ali ništa ne rade

Martina Dalić: Svi samo govore da su reforme nužne, ali ništa ne rade

Foto: Hina

BIVŠA HDZ-ovka Martina Dalićna svom se Facebook profilu osvrnula na aktualnu situaciju u kojoj su Hrvatskoj prijeko potrebne reforme, ali nitko ništa ne poduzima.

Najavila je kako će se ovaj tjedan u Saboru raspravljati o prijedlogu koji je predložila još u listopadu prošle godine, ali ne očekuje puno od toga. Evo što je napisala:

"U dnevnom redu Sabora za ovaj tjedan predviđena je konačno i rasprava o paketu zakona za reformu državne i javne uprave, koje sam u listopadu prošle godine, predložila kao nezavisna zastupnica. Plenarna rasprava se očekuje u četvrtak 5. ožujka nakon dovršetka rasprave o Prijedlogu zakona o poljoprivredi, dakle u četvrtak poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforme i isticanje nužnosti strukturnih reformi postalo je gotovo opće mjesto u hrvatskom političkom prostoru. Vladajući najavljuju reforme, ali doduše 'bez razbijanja i rasturanja', šef oporbe iznenada poručuje da 'drugoga puta nema', a Europska komisija šalje sve oštrije požurnice. Na reforme poziva i za njih se zalaže i Predsjednica Republike. Pri tome se posebno često i gotovo jednoglasno ističe nužnost reforme državne i javne uprave. No, u svoj toj kakofoniji samouvjeravanja i samoohrabrivanja političara, konkretnih rješenja o izgledu bilo koje od potrebnih reformi tj. promjena postojećeg načina rada i postupanja - nema.

Dok u četvrtoj godini mandata vladajući i dalje dvoje, u nedostatku vizije, spremnosti i sposobnosti da sami dizajniraju i odlučno pokrenu reforme, ipak su odlučili testirati raspoloženje i dopustiti plenarnu raspravu o nezavisnom prijedlogu paketa zakona koji se tiču reforme javne uprave.

Smatram, naravno, da ne postoji 'opasnost' od usvajanja ovih prijedloga, jer je o svakom od njih Vlada dala negativno mišljenje. Međutim, predstojeća plenarna rasprava je ipak izvrsna prilika da se na temelju konkretnih prijedloga rasvijetli stvaran stav i odnos političkih stranaka i pojedinaca prema reformama. Drugim riječima, bit će to prilika za ocjenu vjerodostojnosti i iskrenosti zalaganja za reforme, o kojima ovih dana u hrvatskom političkom prostoru tako često samo slušamo, bez ikakvog djelovanja."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara