Masakr nad civilima u Siriji: Džihadisti Islamske države ubili više od 700 članova jednog plemena

Screenshot: Youtube (ilustracija)

DŽIHADISTI Islamske države (IS), koji sudjeluju u ratu u Siriji, ubili su u dva tjedna više od 700 pripadnika jednog plemena koje se pokušalo pobuniti protiv njihove vlasti na istoku zemlje, objavio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Među 700 mrtvih sunitskog plemena Shaitat, 100 su bili naoružanih borci, a ostali su civili, tvrdi OSDH. Oni su ubijeni u nekoliko sela pokrajine bogate naftom Deir Ezor koju velikim dijelom kontrolira IS.

"U dva posljednja tjedna više od 700 pripadnika plemena Shaitat ubijeno je u nekoliko sela. Oko 100 su bili naoružani borci, a preostali muški civili", precizira NGO na temelju velike mreže aktivista i medicinskih izvora.

Nije poznata sudbina oko 1.800 pripadnika tog plemena


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef OSDH-a Rami Abdel Rahmane je rekao da nije poznata sudbina oko 1.800 pripadnika tog plemena.

Pleme Shaitat bori se od kraja srpnja protiv IS-a u tri sela nakon što su džihadisti uhitili trojicu njihovih pripadnika, čime su prekršili dogovor dviju strana. Pleme se obvezalo da se neće suprotstavljati IS, koja se obvezala da neće napadati pripadnike plemena.

IS se nakratko povukao iz tih sela prije ponovnog preuzimanja kontrole krajem prošlog tjedna.

Početkom kolovoza IS je pogubio tri pripadnika toga plemena.

Nakon potiskivanja protivnika, IS je preuzeo kontrolu nad većim dijelom pokrajine Deir Ezor, koji je pripojila svom "kalifatu", proglašenom krajem lipnja na području između Sirije i Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara