Masovna operacija ukrajinskih snaga: Izbacili pobunjenike iz zračne luke Donjeck

Masovna operacija ukrajinskih snaga: Izbacili pobunjenike iz zračne luke Donjeck

Foto: FAH

UKRAJINSKE snage pokrenule su tijekom noći "masovnu operaciju" u kojoj su vratile pod kontrolu gotovo cijelo područje zračne luke Donjeck u istočnoj Ukrajini koje su posljednjih tjedana bili zaposjeli proruski pobunjenici, priopćio je u nedjelju vojni glasnogovornik Andrej Lisenko.

Ofenziva ukrajinske vojske približila je ratne sukobe vrlo blizu samog grada Donjecka, uporišta proruske separatističke pobune, a u posljednja 24 sata ukrajinska je strana u ofenzivi izgubila četvero vojnika, dok je 32 ranjeno.

"Donijeta je odluka o pokretanju masovne operacije...uspjeli smo gotovo potpuno očistiti područje zračne luke koje pripada prostoru ukrajinskih snaga kao što je obilježeno crtama vojnog razdvajanja", kazao je Lisenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da su, zahvaljujući ofenzivi, crte bojišnice u blizini zračne luke vraćene na prijašnji 'status quo' te da ukrajinska vojska time nije prekršila mirovni plan od 12 točaka iz Minska koji je prošlog rujna dogovoren s Rusijom i separatističkim vođama.

Uoči novog pokušaja obnavljanja zastalih mirovnih pregovora, proruski pobunjenici su posljednjih tjedana zaredali napade i od vladinih snaga preuzeli kontrolu nad dijelovima zračne luke koja je od strateške važnosti za obje strane.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je od izbijanja sukoba u travnju prošle godine živote izgubilo više od 4.800 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara