Masovni prosvjedi u Kijevu: Ukrajinci žele u EU što prije

Masovni prosvjedi u Kijevu: Ukrajinci žele u EU što prije

Screenshot i video: BBC (YouTube)

PROEUROPSKA oporba organizirala je u nedjelju u Kijevu najveće prosvjede nakon Narančaste revolucije 2004. kojima traže od vlade da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU-om, a tijekom skupa zabilježeni su manji sukobi.

Stotine prosvjednika su se pokušale probiti do zgrade vlade u Kijevu, nakon prosvjeda na kojima se okupilo više desetaka tisuća sudionika na Trgu neovisnosti. Policija ih je uspjela zaustaviti koristeći se suzavcem i palicama, javlja AFP.

  

Oporba je pozvala na manifestacije protiv iznenadne odluke predsjednika Viktora Janukoviča koji je pod pritiskom Moskve odbio potpisati povijesni sporazum jačanja veza te bivše sovjetske republike i EU-a, tvrde protivnici režima, dok Kijev naglašava da je ta odluka donijeta iz gospodarskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjednoj manifestaciji zbog odluke Ukrajine da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om okupilo se 23.000 ljudi, prema podacima policije, dok organizatori tvrde da ih je bilo 100.000.

To je bio daleko najveći skup u Kijevu nakon Narančaste revolucije prije devet godina, koja je doveo do poništenja Janukovičeva izbora u predsjedništvo, kada se on proglasio pobjednikom izbora.

Policija nije nikoga privela, jedino je štitila ulaze u zgrade vlade i predsjedništvo.

Prosvjednici su tražili ostavku predsjednika Janukoviča i oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko iz zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara