Matić poručio Stožeru: Prije ste trčali na poziv bilo kojeg pomoćnika ministra, a danas postavljate uvjete predsjedniku Vlade

Foto: Hina

MINISTAR branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Sotinu kako je do sada tri puta nudio članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se nađu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, no kako oni uvjetuju gdje će se naći s premijerom.

Matić je u izjavi novinarima nakon pokopa posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije u Sotinu, kazao kako se još do prije dvije-tri godine trčalo na poziv bilo kojeg pomoćnika ministra, a danas se predsjedniku Vlade RH uvjetuje gdje će se i kada naći sa članovima Stožera.

"Tri puta sam do sada nudio članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se nađu s premijerom Zoranom Milanoviće. I danas, po treći put mogli su se naći u Vukovaru, ali su oni rekli da idu u Zagreb", kazao je Matić.

"Razgovarati se mora"

Također je ustvrdio kako je njegova dužnost ne odustati te je spreman Stožeru dogovoriti "i četvrti, peti, šesti ili sedmi sastanak" s premijerom jer, dodao je, "razgovarati se mora."

"I dalje ću ustrajavati da se dogovor postigne jer ovo, ovako kako ide, bojim se da ne završi nesretno", dodao je Matić.

Osvrnuvši se na skorašnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji, Predrag Matić, koji će se nalaziti u hrvatskom izaslanstvu, izjavio je kako će tom prigodom "tražiti, pa i moliti" od srbijanskih vlasti da se hrvatskom branitelju Veljku Mariću dopusti odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

"Mi smo to učinili prema svim počiniteljima ratnih zločina sa srbijanske strane koji su tražili i imali želju da kaznu služe u Republici Srbiji", rekao je Matić dodajući kako će, ukoliko to bude potrebno, osobno svaki puta dovesti Marića na sudsko ročište u Beograd.

Na pitanje novinara je li Hrvatska do sada tražila od Srbije da Veljku Mariću dopusti odsluženje kazne u Hrvatskoj, ministar Matić je ustvrdio kako je on sada po prvi puta u prilici, od kako je ministar, da to učini, dodajući kako treba pitati druge zašto to nitko prije njega nije učinio.

Stožer: Nije bilo službenog upita

Reagirajući na izjave ministra Matića, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić rekao je kako je iznenađen ministrovim riječima da Stožer po treći puta odbija dijalog, naglasivši kako to nije istina.

Rekao je kako do predstavnika Stožera nijedan upit iz Vlade nije došao službenim kanalima.

"Čuo sam danas da je predsjednik Vlade Milanović spreman razgovarati s nama i mene to raduje jer je, izgleda konačno uvidio situaciju u gradu Vukovaru", dodao je.

"Krajnje je vrijeme da sjednemo i popričamo o svemu. Pozivamo premijera da nam se obrati mailom ili na neki drugi službeni način kako bi pokušali riješiti problem. Nije problem ni da mi dođemo u Zagreb ili u bilo koje drugo mjesto u Hrvatskoj", rekao je Gavrić.

Dodao je kako Stožer neće odstupiti od stajališta da dvojezičnim ćiriličnim pločama nije mjesto u Vukovaru.

Ministar branitelja Matić i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Gavrić izjave novinarima dali su nakon pokopa 11 žrtava agresije na vukovarsko prigradsko naselje Sotin 1991. godine. Naime, na sotinskome katoličkom groblju danas je obavljen zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije, ekshumiranih u travnju ove godine iz masovne grobnice u Sotinu - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila. Najmlađoj žrtvi bilo je 25, a najstarijoj 72 godine.

Kajin: Gospoda iz Stožera su manipulatori u funkciji HDZ-a

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Buzetu da članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara nisu izmanipulirani, nego da su oni manipulatori u funkciji HDZ-a.

"Gospoda iz Stožera za obranu Vukovara nisu izmanipulirana, već su oni najobičniji manipulatori u funkciji HDZ-a kojima ne smetaju Srbi, nego im smeta aktualna vlada", rekao je Kajin i poručio: "Neka znaju da, kao što je njihova vlast morala izručivati nedužne generale, tako će morati, ako ponovno kojim slučajem dobiju izbore, vraćati ćirilične natpise".

Kajin se danas održao konferenciju za novinare na Titovom trgu u starome gradu Buzetu, ispred zvonika na kojem je 1898. godine na kamenoj ploči bio uništen tekst na hrvatskom jeziku, a ostao je onaj na talijanskome. Objasnio je da je htio pokazati "kako je prije 115 godina u Istri izgledalo skidanje dvojezičnih natpisa".

"Nisu to učinili Talijani, već talijanaši, ali i to je bila uvertira u neko zlo koje se dogodilo dvadeset godina kasnije. To nije usporedba, ne želim stavljati znakove jednakosti, ali nešto se slično događa danas u Hrvatskoj", rekao je Kajin i dodao kako mu je danas, kada se skidaju ploče s ćirilicom, bila namjera pokazati kako je to izgledalo davne 1898. godine u Buzetu, ali i diljem Istre, gdje su skidane ploče na hrvatskom jeziku i uništavani glagoljski natpisi po crkvicama.

Kajin vjeruje kako Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara nema ništa protiv Srba, koji su, smatra on, "u cijeloj priči kolateralna žrtva", nego sve to, kako je rekao, radi "protiv principa koje zauzima aktualna vlada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara