Matijašević: Banke u Hrvatskoj su u pet godina krize ostvarile profit od 19,2 milijarde kuna

Matijašević: Banke u Hrvatskoj su u pet godina krize ostvarile profit od 19,2 milijarde kuna

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je u petak da su banke u Hrvatskoj tijekom pet godina krize ostvarile profit od 19,2 milijarde kuna dok su istodobno pali proizvodnja, broj zaposlenih i osobna potrošnja, a porasli nezaposlenost i iseljavanje iz zemlje, osobito mladih.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić straši narod kako će ukidanje valutne klauzule dovesti do odljeva kapitala iz zemlje i upućuje dužnike neka s bankarima pregovaraju o novim uvjetima kreditiranja, a upravo to je i dovelo do sadašnje situacije, ustvrdio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Uvjeti kreditiranja u drugim zemljama Europske unije višestruko su povoljniji nego u Hrvatskoj, pa takve uvjete želimo i kod nas, rekao je.

Tko provodi reviziju?

Aludirajući na HNB kao regulatorno tijelo, upitao je tko provodi reviziju poslovanja banaka koje su hrvatski porezni obveznici sanirali u najtežim uvjetima, a potom su jeftino prodane strancima. Upitao je i kako su, kome i po kojoj cijeni prodani švicarski franci i zašto devizne rezerve nisu u zlatu.

Pozdravio je Vladin pokušaj da se pomogne zaduženima s valutnom klauzulom u švicarskim francima te pozvao vlast da nastavi intenzivno raditi na pronalaženju trajnog rješenja, bez obzira na preostalo vrijeme mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovu sudu, treba izmijeniti članak 22. Zakona o obveznim odnosima kojim je bankama omogućeno ugovaranje valutne klauzule. HURS je još prije četiri godine zatražio ocjenu ustavnosti tog zakona, jer smatra da su banke u povlaštenom položaju u odnosu na dužnike budući da uz brojne instrumente osiguranja imaju i valutnu klauzulu, no do danas nije dobio nikakav odgovor.

Ustavni sud četiri godine šuti, a u međuvremenu su se pobrinuli za svoje plaće, uvjete i prostore, kazao je Matijašević.

"Pazite s kim bankarite"

Također je podržao Vladinu mjeru za otpis dugova socijalno najugroženijima, ali njezina provedba, upozorio je, ne bi smjela ovisiti o čelnicima lokalne uprave.

Matijašević je pozdravio i premijerovu odlučnu reakciju, iako zasad samo deklarativnu, u vezi Rafinerije Sisak i upravljanja Inom, dodajući kako osobno drži da je jedino rješenje jednostrani raskid ugovora nastalog u koruptivnim okolnostima.

U vezi osnivanja udruge protiv Erste&Steiermarkische banke "Pazite s kim bankarite", Matijašević je kao član Izvršnog odbora udruge istaknuo kako joj je glavni cilj pravna i medijska borba protiv te banke i njezinih povezanih društava, kako bi se dužnici zaštitili od nezakonitosti. Najavio je prosvjede pred poslovnicama, sjedištima Uprave te banke u Zagrebu i Beču, te pred HNB-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara