Matijašević: Izmjene Zakona o radu predstavljaju gubljenje vremena i neće pomoći posrnulom gospodarstvu

Matijašević: Izmjene Zakona o radu predstavljaju gubljenje vremena i neće pomoći posrnulom gospodarstvu

Foto: Hina

"Hrvatska udruga radničkih sindikata protivi se aktualnom Prijedlogu Zakona o radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava", ističe se u priopćenju HURS-a.

"Kao sudionici radne grupe za izmjenu zakona u kojoj su sudjelovali predstavnici ministarstva, poslodavaca i sindikata, ističemo kako i procedura rada na ovom propisu i njegov rezultat doprinose porastu nepovjerenja socijalnih partnera aktualnoj garnituri vlasti/ministarstva.

Što je još gore, odredbe Prijedloga Zakona o organizaciji radnoga vremena, gdje se poslodavcima omogućuje samostalno odlučivanje o radnom vremenu radnika u rasponu koji podrazumijeva veće izrabljivanje trenutno zaposlenih, doprinijet će novom porastu nezaposlenosti - najvećeg problema hrvatskog društva. Za ilustraciju, početkom rujna u očitovanju na radni materijal ministarstva naveli smo poražavajuću brojku od 311 tisuća nezaposlenih, a danas, ni 2 mjeseca nakon toga taj broj iznosi preko 356 tisuća. Bez dodatne fleksibilizacije radnoga vremena broj nezaposlenih porastao je za 45 tisuća. Zamislimo što će se tek dogoditi kada predložene izmjene stupe na snagu?

Daljnji problem koji držimo nužnim istaći jest tretman prekovremenog rada s kojim se nikako ne možemo složiti. Ako se predlaže ukidanje tjednog ograničenja prekovremenog rada (mjesečno je ukinuto u prvoj fazi izmjena Zakona) i relativizacija godišnjeg ograničenja posredstvom kolektivnih ugovora, čemu se protive svi sindikati, bilo bi razumljivo da je riječ o zemlji s manjkom radne snage, a ne viškom koji svakodnevno raste četveroznamenkastim brojevima.

Daljnje pogodovanje agencijskom radu, favoriziranje radničkih vijeća spram sindikata, brisanje odredbi o kolektivnim ugovorima praćeno značajnim slabljenjem i relativizacijom dosega kolektivnog pregovaranja, samo su neke od značajki ovoga Prijedloga Zakona, koje ga, pored navedenih temeljnih problema, nama čine krajnje neprihvatljivim.

Poučeni iskustvima dosadašnjih očitovanja na prijedloge aktualne Vlade, a posebno njena Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ne nalazimo smisla i potrebe za detaljnijim očitovanjem, budući da sva argumentacija pada u vodu pred političkim oportunizmom predlagača zakona/zakonodavca.

Budući da su pozicije predlagača zakona, zakonodavca i poslodavca državnih službenika, javnih službi i radnika tzv. državnih poduzeća praktično sjedinjene, a situacije kod donošenja Zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama ili nedavne Vladine Odluke o uvođenju radne obveze liječnicima u bolničkim zdravstvenim ustanovama zorno ilustriraju spremnost aktualne Vlade na zlouporabu toga povlaštenog položaja, i ovaj Prijedlog Zakona o radu, sagledan iz toga aspekta, potvrđuje konstantu politike koja, najblaže rečeno, ne gradi povjerenje socijalnih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neovisno o tome što će se već naći netko tko će nedovoljno upućenoj javnosti opravdati nužnost novog Zakona o radu, taj isti mora biti svjestan da već sutra može upasti u zamku nekog novog Zakona o radu, o reprezentativnosti, o mirovinskom osiguranju, povremenim poslovima, mirovinskim osiguravajućim društvima ili čega već ne", priopćili su iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Matijašević: Ministarstvo ostaje pri svome unatoč protivljenju svih socijalnih partnera

"Izmjene ZOR-a predstavljaju gubljenje vremena nakon što smo naše zakonodavstvo uskladili sa stečevinom Europske unije. Ako se i izmjeni ZOR, to neće nimalo pomoći posrnulom gospodarstvu", istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević u Splitu.

"Unatoč protivljenju svih socijalnih partnera, svih sindikalnih središnjica i Udruge poslodavaca, Ministarstvo ostaje pri svome. To nije odgovor na rastuću nezaposlenost stoga pozivam premijera i suradnike da se od tog jalovog posla odmaknu i da se fokusiraju na gospodarske probleme", rekao je Matijašević.

On je optužio Vladu, koja će uskoro biti na polovici mandata, da se ne brine za dobrobit građana već je zemlju dovela 'u veće rasulo' nego prije dvije godine, kada je preuzimala vlast.

"Uhvatite se posla, rješavajte probleme u gospodarstvu, rješavajte probleme u postojećem poreznom sustavu koji je nepravedan. Sve skupa jedan jad i čemer, a ovaj narod se, zahvaljujući politici, bavi s tim što je brak i bavi se s tim da manjina ima pravo na dvojezične natpise ako ih ima više od 50%. Matematika je egzaktna nauka. Ako ih ima više od 50%, onda nisu manjina."

Sadašnje rasprave o izmjenama Ustava ukazuju da je na djelu jeftina politička trgovina, istaknuo je Matijašević, u kojoj sudjeluju SDP, HDZ, Hrvatski laburisti i HDSSB. Ako će se saborska većina opredijeliti za ograničavanje mogućnosti izmjene Ustava na referendumu građanskih inicijativa, to bi moralo proizvesti određene posljedice u proceduri saborske izmjene Ustava.

"Ako se sumnja u zdrav razum hrvatskih razuma, onda mi tražimo da se eventualne ustavne promjene, kao što to postoji praksa u nekim zemljama u svijetu, mogu stupiti na snagu kad ih potvrdi novi saziv Hrvatskog sabora."

Matijašević je na novinarski upit optužio Vladu da je najveći krivac za stanje u Hrvatskoj, pri čemu premijera Zorana Milanovića drži ključnom osobom za lošu situaciju. Svaki kvartal pod vodstvom ove Vlade bilježi se pad BDP-a, srozan je međunarodni kredibilitet Hrvatske, investitori se tjeraju iz zemlje, rekao je Matijašević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara