Medicinski fakultet u Zagrebu proslavio 95. rođendan: "Zdravlje nije sve ali bez zdravlja sve postaje - ništa"

Foto: Medicinski fakultet - Sveučilište u Zagrebu

U PREPUNOJ zgradi Hrvatskog narodnog kazališta svečano je proslavljena 95. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Naša je strateška orijentacija fakultet kao središte izvrsnosti u sklopu sveobuhvatnog i snažnog Sveučilišta u Zagrebu, kao jedna od stožernih ustanova od opće važnosti za naš narod i za našu Domovinu", poručio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Davor Miličić i dodao da na Sveučilištu ne bi smjelo biti mjesta politici.

"Sveučilište mora biti i ostati politički neovisno, kritično i samokritično, hrabro u suprotstavljanju svemu što bi ga moglo ugroziti, obično na račun nečijih trenutnih interesa", istaknuo je Miličić.

Iako Hrvatska u znanost i obrazovanje ulaže manje nego mnoge zemlje, uspjeh nije izostao.

"Činjenica da je po drugi put zaredom Sveučilište svrstano među tri posto najuspješnijih Sveučilišta svijeta, to jest da na različitim međunarodnim ljestvicama zauzima mjesto među prvih tri do šest stotina, zapravo je velik uspjeh za čitavu našu zemlju koja je u usporedbi s drugim zemljama Europe na začelju prema ulaganju u znanost i visoko školstvo", zaključio je dekan.

Hrvatska medicina tražila je svoje mjesto na karti Europe, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš. Danas imamo studij medicine na engleskom jeziku, a naš Medicinski fakultet je jedan od osnivača Asocijacije Europskih doktorskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša biomedicina danas prednjači u internacionalizaciji Sveučilišta. Ona ključno doprinosi istraživačkoj prepoznatljivosti Sveučilišta i njegovoj pripadnosti petstotinjak najuspješnijih Sveučilišta u svijetu", kazao je Bjeliš.

Kada je Fakultet osnovan, 1917. godine, prihvaćen je nastavni plan Bečkog medicinskog fakulteta - tada jednog od najboljih na svijetu, istaknuo je predsjednik HAZU, Zvonko Kusić.

"Studenti su mogli nastaviti studije diljem Europe što pokazuje da je Fakultet od početka utemeljen prema europskim mjerilima. Nastavnička i studentska mobilnost trajna je značajka djelovanja ovoga Fakulteta tijekom desetljeća njegova razvoja", kaže Kusić.

Dobrom suradnjom Ministarstva i Medicinskog fakulteta pohvalio se ministar zdravlja, Rajko Ostojić.

"Prije nekoliko dana smo započeli veliku akciju, prevencije i edukacije, gdje je pedesetak studenata Zagrebačkog medicinskog fakulteta vrlo aktivno sudjelovala u podizanju svijesti našeg pučanstva o važnosti zdravlja. I, kažu narodne mudrosti diljem svijeta - zdravlje je sve. Većina se ipak s tim ne slaže. Lijepo je to rekao Schoppenhauer : 'Zdravlje nije sve ali bez zdravlja sve postaje - ništa", zaključio je resorni ministar.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara