Međimurci se pitaju: Hoćemo li i mi dobiti dvojezične ploče na romskom jeziku?

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

U JEKU prosvjeda zbog postavljanja ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Međimurci se pitaju hoće li zbog provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalni manjina uskoro i oni dobiti dvojezične ploče na romskom jeziku?

Prema provedenom popisu 2011. godine u Međimurju je živjelo 106.744 Hrvata, a od nacionalnih manjina je evidentirano najviše Roma - 5.107. Ta brojka iz godine u godinu raste. Na svibanjskim lokalnim izborima Romima je prema zakonu omogućeno da imaju svoje zamjenike načelnika u gradovima i općinama gdje ih živi više od 15 posto.

Zasada su svoje predstavnike u izvršnoj vlasti dobili u dvije općine. Naime, kako prenosi eMeđimurje, u Općini Pribislavec udio romske nacionalne manjine je 19,39 posto - 608 od ukupno 3.136 stanovnika, dok je u Općini Orehovica 18,29 posto - 491 od ukupno 2.685 stanovnika.

S obzirom da se prema Ustavnom zakonu ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kad pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice, Međimurcima zasad ne prijete dvojezične ploče, ali bi zbog stalnog rasta broja Roma na tom području zakonski uvjeti za koju godinu mogli biti zadovoljeni.

> Romi kradu i maltretiraju stanovnike Međimurja: "Neka im Vlada i dalje puni račune za nerad i nebrigu za djecu"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara