Među kandidatima za ustavne suce i Zorka Ćaćić Zagrajski koja je Milanoviću zaprijetila kaznom

Među kandidatima za ustavne suce i Zorka Ćaćić Zagrajski koja je Milanoviću zaprijetila kaznom

Foto: Hina

NA POPIS kandidata za ustavne suce u petak je ušla i sutkinja zagrebačkog općinskog suda Zorka Ćaćić Zagrajski, koja je u fokus javnosti dospjela prošlog rujna, kada je zaprijetila premijeru Zoranu Milanoviću da će ga kazniti ako nastavi izbjegavati sudske pozive vezane uz tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv HRT-a za klevetu.

Rok kandidiranja za dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu istekao je u ponoć sa srijede na četvrtak, a sa Ćaćić Zagrajski do petka se javilo ukupno 12 kandidata.

U Odboru za Ustav, koji je raspisao poziv za ustavne suce, najavljuju da će pričekati još do ponedjeljka, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za kandidature koje bi još mogle stići poštom.

Nakon toga će se provjeriti ispunjavaju li svi kandidati tražene uvjete, a Odbor će u idućem razdoblju obaviti razgovore sa svim kandidatima te potom Saboru predložiti listu najboljih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje ustavnih suca Sabor bira dvotrećinskom većinom, što znači da je nužan dogovor između vladajućih i najveće oporbene stranke HDZ-a. Razgovori o imenovanju, međutim, još nisu počeli, a čeka se dok se ne obave razgovori s kandidatima.

Karamarko: Bajićevu kandidaturu stranka mora razmotriti

Milanović je javno podržao kandidaturu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, no predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u četvrtak je izjavio kako će Bajićevu kandidaturu stranka "morati malo razmotriti, ali ne vjeruje da Bajić ima šansu kod HDZ-ovih ljudi".

Među zastupnicima dviju stranaka moglo se čuti da konzultacije još nisu počele ni unutar samih stranaka.

Uz Bajića, kandidature su podnijeli profesorica ustavnog prava iz Rijeke Sanja Barić, bivša pravobraniteljica Mila Jelavić, sutkinja Ivana Čalić koja je presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u, bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst, sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, odvjetnik Boris Kozjak, javni bilježnik Anđelko Stanić, odvjetnici Želimir Brozović i Šime Savić, te stručni savjetnik na Ustavnom sudu Dubravko Ljubić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara