Međunarodne sudačke udruge: "Turska vlast iskoristila je vojni udar da se riješi 3000 sudaca"

Međunarodne sudačke udruge: "Turska vlast iskoristila je vojni udar da se riješi 3000 sudaca"

Foto: FAH

MEĐUNARODNA udruga sudaca (IAJ) i Europska udruga sudaca (EAJ) priopćile su, komentirajući događanja u Turskoj, da vojni udar nije prihvatljiv put da bi se promijenila legitimno izabrana vlada, ali da ih brine vijest o smjeni 3000 sudaca za koje za sada ne postoje dokazi da su na bilo koji način bili uključeni u nasilno svrgavanje vlasti.

"U modernom društvu jedini put u rješavanja političkih razlika jest demokratski put onako kako je to propisano Ustavom i zakonima. U tom smislu vojni državni udar nije prihvatljiv put da bi se promijenila legitimno izabrana vlada", stoji u priopćenju.

Snažno i jasno odbacujući takve nasilne postupke, IAJ i EAJ ističu da za se "one  koji su odgovorni za vojni udar mora utvrditi njihova odgovornost uz poštovanje načela poštenog i neprostranog suđenja".

"U medijima se pojavila vijest da je oko 3000 sudaca udaljeno s dužnosti samo dan nakon državnog udara. Za sada nema nikakvih  dokaza da bi ti  suci na bilo koji način bili uključeni u državni udar", upozoravaju sudačke udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudačke udruge poručuju da  iz međunarodnih i opće prihvatljivih standarda slijedi da je suspenzija suca ozbiljna povreda njegove ustavom jamčene neovisnosti i stoga se može provesti kada postoje konkretne sumnje u ozbiljne povrede dužnosti.

"Postoje ozbiljne i objektivne sumnje da ovo nije slučaj kod tako velikog broja sudaca", dodaje se u priopćenju dvaju sudačkih udruga.

IAJ i EAJ u priopćenju izražavaju duboku zabrinutost da je "državni udar koji je bio vojni udar, a ne udar sudbene vlasti, iskorišten za udaljavanje sudaca i državnih odvjetnika koji ne postupaju prema željama i očekivanjima vlade te se oni zamijenjuju lojalnim sljedbenicima".

"Stoga IAJ i EAJ traže od turskih vlasti da ograniči suspenziju sudaca samo u odnosu na one protiv kojih postoje konkretni dokazi da su sudjelovali u državnom udaru te da poštuju načela neovisnosti i  nesmjenjivosti ostalih sudaca", zaključuje se u priopćenju.

IAJ broji 84 nacionalne udruge sudaca iz cijelog svijeta, a EAJ 44 nacionalne udruge sudaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara