Međunarodni dan žena: Žene zarađuju 17 posto manje od muškaraca

Foto: Guliver Image/Getty Images

MEĐUNARODNI dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka, a osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, svrha tog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća. Dan žena obilježava se od 1908., a ovogodišnja tema obilježavanja u Ujedinjenim narodima je "Jednakost za žene je napredak za sve". Međutim, do toga je još dalek put.

Još su mnoga područja na kojima su žene suočene s nejednakošću i zlostavljanjem. Tako će otprilike jedna od tri žene u svijetu biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Oko 14 milijuna djevojčica, od kojih neke u dobi od samo osam godina, bit će udane ove godine. Zastrašujući su podaci da oko 1,2 milijuna djece završi u ropstvu svake godine, a 80 posto njih čine djevojčice.

I na tržištu rada žene su još uvijek suočene s nejednakošću. Samo 24 posto visokih direktorskih pozicija u svijetu zauzimaju žene, a poduzeća u kojima su one direktorice čine samo 12 posto svih tvrtki diljem svijeta, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Žene zarađuju 17 posto manje od muškaraca

OECD također ističe u svom izvješću od prosinca 2012. da žene zarađuju 17 posto manje od muškaraca. Uoči Međunarodnog dana žena UN je pokrenuo kampanju "On za Nju" u kojoj se pozivaju muškarci da se bore za prava svojih majki, sestara i kćeri. Najviši dužnosnici UN-a istaknuli su da ljudska prava djevojaka i žena nisu san, nego dužnost svih.

"Diljem svijeta bijesni diskriminacija žena i djevojaka, a u nekim slučajevima se pogoršava. Međutim, mi znamo da je jednakost žena napredak za sve", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. On je pozvao muškarce da se pridruže kampanji rekavši da "društva napreduju tamo gdje muškarci i žene imaju jednaka prava". Ban se sastao u četvrtak u Londonu s Fahmom Mohammad, aktivistkinjom za borbu protiv ženskog genitalnog sakaćenja i obećao je potporu njezinim naporima.

"Ženska prava, osnaživanje žena i ravnopravnost spolova, sastavni su dio ovog razgovora, uključujući reproduktivna prava i zaustavljanje nasilja nad ženama", rekao je Ban. I dok svijet obilježava Dan žena, neke žene kažu da je bolje obrazovanje najbolji način da poboljšaju uvjete života svojih sestara i obitelji.

Američka prva dama Michelle Obama u utorak je dodijelila nagrade koje je primilo deset žena iz cijelog svijeta za njihovo vodstvo u zalaganju za ljudska prava, jednakost žena i društveni napredak. Dodijeljena im je Međunarodna nagrada za hrabrost na svečanosti u State Departmentu. "Te su žene provele godine u školama i na sveučilištima oboružavajući se znanjem i vještinama koje sada koriste za rješavanje izazova koji su pred njima", rekla je američka prva dama. "To je priča s kojom se mogu poistovjetiti jer je to priča mog života", dodala je.

Ashton: Još je dug put do svijeta bez spolne diskriminacije

Žene su postigle velik napredak u društvu, ali je još uvijek dug put do svijeta bez diskriminacije po spolnoj osnovi, poručila je u subotu, u povodu Međunarodnog dana žena, visoka predstavnica Europske unije Catherine Ashton.
"Svi imaju pravo na jednak pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama i šansu da postanu punopravni sudionici u političkom životu, što je i bitan element demokracije. Dugoročna stabilnost i razvoj može se postići samo ako se pitanje nasilja i diskriminacije nad ženama riješi", kaže Ashton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U poruci povodom međunarodnog praznika žena Ashton poručuje da EU ostaje posvećen promociji ravnopravnosti spolova. "Trenutno Europska unija financira oko 200 projekata i inicijativa širom svijeta kojima je svrha pomoći ženama da iskoriste prednost obrazovanja i zdravstvene zaštite, rada i života bez nasilja i diskriminacije, te da preuzmu svoje zasluženo mjesto u društvu".

"Gdje žene napreduju, društva napreduju; gdje žene pate, pate i društva u kojima žive. Imala sam privilegij susresti mnoge inspirativne žene koje su svojim radom i odricanjima odigrale izvanrednu ulogu u povijesti svojih zemalja. Danas odajem počast tim ženama, čija je hrabrost i odlučnost popločila put budućim naraštajima", naglašava Ashton.

Bratušek: Žene su u politici sklonije kompromisima

Žene mogu imati uspješnu karijeru, a u isto vrijeme i sretan obiteljski život, a odluke donose drukčije od muškaraca i sklonije su kompromisima, iznijela je među ostalim u svojoj poruci povodom Dana žena 8. ožujka slovenska premijerka Alenka Bratušek založivši se za veću prisutnost žena u politici.
Bratušek je lani postala predsjednica vlade, kao prva žena na tako visokom položaju u Sloveniji.

"Uvjerena sam da žene mogu imati i uspješnu karijeru i obiteljski život koji ih ispunjava, same smo dovoljno zrele da učinimo taj značajan korak", navela je Bratušek u poslanici.

"Žene u politici i životu općenito djeluju drugačije od muškaraca. Na drugačiji način donosimo odluke i čini mi se da mnogo lakše od muškaraca postižemo kompromise, tražeći najveći zajednički nazivnik", navela je slovenska premijerka Alenka Bratušek.

"Zato sam uvjerena da žene zaslužuju da budu više zastupane u politici, na to možemo djelovati u prvom redu mi same", navela je u čestitki povodom Dana žena slovenska premijerka.

Alžirke prosvjedovale sjećajući se žena koje su pobili islamisti

Više desetaka Alžirki prosvjedovalo je u subotu u glavnome gradu istoimene države u povodu obilježavanja međunarodnoga Dana žena, ističući transparente s imenima, prezimenima, datumima rođenja i datumima ubojstva stotina žena koje su devedesetih godina 20. stoljeća pobili islamisti.

"Ne zaboravu na sve ove ubijene žene" u razdoblju od 1992. do 2002., rekla je za France presse aktivistica za obranu ljudskih prava Fadhela Šitur, podsjećajući na alžirski građanski rat.

"8. ožujka nije praznik na koji se ženama poklanja cvijeće. Povijesno, to je dan borbe", rekla je ova liječnica i profesorica na alžirskom Medicinskom fakultetu.

Nekoliko udruga pozvalo je na prosvjede kako "nitko ne bi zaboravio", a u njima su sudjelovali i brojni muškarci. Udruge traže "status mučenica za sve ubijene žene", rekla je predstavnica udruge Džaziruna. Prva žena - žrtva islamističkog ubojstva bila je Karima Belhadž, mlada daktilografkinja ubijena u travnju 1993., podsjetila je Belhadž. Transparentni s fotografijama ubijenih žena poredani su duž zgrade Velike pošte u središtu grada. Demonstracije su održane pod budnim okom policije.

Trg Velike pošte feministkinje su 1999. nazvale Trgom Karime Belhadž, a vlasti su ga kasnije preimenovale i vratile stari naziv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara