Merkel kritizira Orbana: Neliberalna demokracija? Ne mogu to shvatiti

Merkel kritizira Orbana: Neliberalna demokracija? Ne mogu to shvatiti

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je danas predsjedniku mađarske vlade Viktoru Orbanu da bi svojim protivnicima morao dati prostora i time je, ocijenio je Reuters, stala na stranu kritičara koji tvrde da je Orban odgovoran za ukidanje demokratskih sloboda.

Merkel je bila u jednodnevnom posjetu Budimpešti jer je Mađarska glavna proizvodna baza njemačke industrije, ali izaziva zazor Europe svojim tijesnim vezama s Rusijom i politikom koja često odstupa od glavne struje politike Europske unije.

"Razgovarali smo o razvoju civilnog društva i naglasila sam da čak i ako imate uvjerljivu većinu, kao što mađarski premijer ima, važno je poštovati ulogu oporbe, građanskoga društva i medija", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbanom, a prenosi njemački Die Welt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Društva cvatu kad se te skupine natječu kako bi otkrile koji je najbolji put naprijed, a smatram da je i za Mađarsku to važan model".

Orban želi slobodu, ali da je Mađarska na prvom mjestu

Orban je lani rekao kako želi da Mađarska postane "neliberalna država" i objasnio da pod time misli na sustav vlasti koji prihvaća slobodu, ali Mađarsku stavlja na prvo mjesto i ne čeka zapadni konsenzus o tome kako voditi državu.

Angela Merkel je danas u Budimpešti izrazila nelagodu zbog te Orbanove fraze.

"Ne mogu shvatiti riječ neliberalan u svezi s demokracijom", rekla je.

"Razgovarali smo o demokraciji i o tome što čini demokraciju. Taj razgovor treba produbiti. Ja sam naglasila da su za mene korijeni demokracije uvijek liberalni, iako ne jedino to", rekla je njemačka kancelarka koja pred novinarima nije kritizirala Orbanove prijateljske odnose s Rusijom.

Krajem veljače ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Mađarsku, a okretanje Budimpešte prema Moskvi izvor je nesuglasica s europskim državama koje traže Putinovo izoliranje zbog njegove uloge u ukrajinskoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara