Mesić: Karamarko i Nikolić moraju opravdati očekivanja birača, a nisu ih birali berači cvijeća na livadi

Mesić: Karamarko i Nikolić moraju opravdati očekivanja birača, a nisu ih birali berači cvijeća na livadi

Foto: Andrej Švoger / Cropix

BIVŠI predsjednik Mesić je o izboru Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a kazao da nije nerealno strahovati da bi on mogao u pitanje dovesti demokratski i antifašistički temelj Hrvatske.

Mesić kaže da nakon izbora u HDZ-i kod naših istočnih susjeda treba računati da su Nikolić u Srbiji i Karamarko u Hrvatskoj nova politička realnost. "Obje će se političke scene do određene mjere radikalizirati, u to ne sumnjam. I jedan, i drugi moraju opravdati očekivanja onih koji su ih birali, a obojicu nisu birali berači cvijeća na livadi", rekao je Mesić u intervju Novom listu.

"Nadam se da Europa neće trpjeti stranku zadojenu neofašizmom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nakon početne euforije nacionalizma i desničarenja, ili privida takve euforije, volio bih vjerovati da će na obje strane prevladati realno sagledavanje stvari. Svjesno ne upotrebljavam izraz: razum će prevladati, jer se dobro sjećam kako su početkom devedesetih svi govorili kako će razum prevladati, a znamo što smo doživjeli", rekao je Mesić koji je ranije kazao da se nada da izbor Karamarka "ničim neće u pitanje dovesti demokratski i antifašistički temelj Hrvatske".

"Ako uzmete dosadašnje Karamarkove izjave, ali i neke poteze koje je vukao kao ministar unutarnjih poslova, onda takvo strahovanje nije nimalo nerealno. Dakle, ja se zaista nadam da će shvatiti da Europa koja, doduše, pokazuje bolećivo suosjećanje sa svime što je zaodjenuto u ruho antikomunizma, ipak neće trpjeti stranku, a jednoga dana možda i vlast, koje bi bile zadojene neofašizmom, ili u najmanju ruku nedopustivom dozom tolerancije prema manifestacijama neofašizma, uključujući antisemitizam, rasizam i nacionalnu, odnosno vjersku netoleranciju", kazao je Mesić.

Bivši predsjednik smatra da je na čelu države zagovarao postizanje nacionalnog konsenzusa o nekim strateški bitnim pitanjima. "I danas mislim da bez toga ne možemo naprijed, odnosno da je to nužni preduvjet za formuliranje i realiziranje dugoročnog koncepta razvoja zemlje. Pri tome govorim doista o nacionalnom konsenzusu, a ne o konsenzusu samo dviju velikih stranaka", rekao je Mesić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara