Mesić: Nisam primio mito u aferi Patria, nadam se da će mi se netko normalan ispričati

Ilustracija: HTV

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić demantirao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u sva povezanost s aferom Patria.

"Ovo nije prvi put da mi podmeću. Nisam osumnjičen u aferi Patria i nadam se da će mi se netko od onih normalnijih ispričati. Sve su to konstrukcije", rekao je te dodao da u Hrvatskoj ima dosta nostalgičara prema NDH, a "njega se progoni jer se zalaže za antifašizam koji je ugrađen u Ustav ove države". "Želi me se diskreditirati jer još mogu biti respektabilan faktor u politici", rekao je.

"Sve ugovore radi MORH i to je u ingerenciji Vlade. Ugovor s Patrijom potpisao je ministar obrane Berislav Rončević i radi se o dobrom, transparentnom ugovoru. Komisija je potvrdila da je Patrijina ponuda bila najbolja u svim segmentima", rekao je Mesić te odbio navode da je ikome sugerirao koje vozilo odabrati. Rekao je i da se na Pantovčaku može provjeriti da se nije susreo s Walterom Wolfom te dodao da je o njemu znao samo da je u duhanskoj industriji, a ne da lobira za Patriju. Mito mu je, rekao je, ponuđen samo jednom, kada je bio predsjednik općine.

Podsjećamo, finske vlasti tvrde da su Mesić i bivši direktor Đure Đakovića Bartol Jerković osumnjičeni da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito kako bi sredili natječaj za nabavu 84 vojna vozila u Hrvatskoj 2007., te nakon toga još 42. Mediji su pisali da su istragom iz Hrvatske obuhvaćeni Franjo Gregurić, Berislav Rončević, Vladimir Zagorec, Bartol Jerković, Vladimir Panjević, Vlatko Cvrtila i Stipe Mesić.

"Vidi se da neke stvari u Vladi nisu strateški definirane"

Govorio je i o radu Vlade te je obranio rekavši da "oni koji su pljačkali za vrijeme privatizacije sada u nju upiru prstom". Ipak je istaknuo da se vidi kako neke stvari u Vladi nisu dovoljno strateški definirane.

"Čim dva ministra o jednoj temi govore drukčije, to znači da tematski to pitanje nije razrađeno u Vladi. Mislim da su oni nemoćni jer su neke stvari jače nego što su pretpostavili".

Mesić: Nikada nisam i nikada ne bih državni avion koristio u privatne svrhe

Mesić je komentirao i sinoćnje slijetanje Vladina aviona u premijerove privatne svrhe te rekao da nikada nije i nikada ne bi koristio državni avion u privatne svrhe.

Govoreći o letu na novogodišnji bal u Beč, zbog čega su mu neki mediji prigovarali, rekao je da se radilo o službenom putu na koji je išao na poziv austrijskoga predsjednika.

Rekao je da nikada nije privatno koristio Vladin avion te dodao da to nije u redu, ali i komentirao: "Da je premijer išao u Zagreb pa se opet vraćao na Krk, to bi opet bio trošak", rekao je te dodao se u nekim slučajevima, ako to ne predstavlja dodatni trošak, Vladin avion može koristiti i u takve svrhe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara