Mesić na Sarajevo Business Forumu: Bivša Jugoslavija je jedna regija, od toga ne možemo pobjeći

Mesić na Sarajevo Business Forumu: Bivša Jugoslavija je jedna regija, od toga ne možemo pobjeći

Foto: Index

DRŽAVE jugoistočne Europe svoje potencijale mogu puno bolje iskoristiti budu li investitorima nudile zajedničke projekte, a takva suradnja doprinijet će i trajnom učvršćenju mira i stabilnosti u regiji, jedinstvena je ocjena sudionika međunarodne investicijske konferencije koja je u srijedu otvorena u Sarajevu okupivši nekoliko stotina dužnosnika, gospodarstvenika i investitora.

Konferenciju pod sloganom "Jedna regija - jedna ekonomija" po šesti put je organizirala Bosna Bank International (BBI), čije je sjedište u Sarajevu, a utemeljena je kapitalom iz islamskih zemalja.

Mesić: Bivša Jugoslavija je jedna regija, od toga ne možemo pobjeći

Jedan od počasnih gostiju bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je kazao kako su iracionalni napadi na ideju o regiji s jedinstvenim gospodarstvom.

"Mi na području bivše Jugoslavije živimo u jednoj regiji i od toga ne možemo pobjeći. Ono o čemu trebamo govoriti je kako zajedno nastupati na trećim tržištima", kazao je Mesić dodajući kako neki političari imaju problem jer u svojim glavama nisu završili ni Prvi ni Drugi svjetski rat.

Založio se da se potisnu političke razlike i radi zajedno radi općeg boljitka jer, kako ističe, iscjepkana tržišta i gospodarstva teško mogu opstati u današnjem svijetu.

Mesić drži kako su zemlje regije, pa tako i Hrvatska, neopravdano podcijenile značenje svih drugih tržišta osim zapadnih.

"Ono što smo propustili je izgubljeno, a iz propuštenoga bi valjalo nešto naučiti, a to znači pustiti gospodarstvenike da rade sukladno zakonima tržišta, da traže i nalaze svoje interese, što će najprije postići bližom gospodarskom suradnjom u regiji", poručio je Mesić.

Predsjednik BBI-a: Čvrsto vjerujemo u regiju

Predsjednik Islamske banke za razvoj (IDB) Ahmad Mohamad Ali kazao je na sarajevskom skupu kako ta novčarska kuća ima znatno veći interes promatrati regiju kao cjelinu i ulagati u nju kao takvu, nego na pojedinačna tržišta država koje se nalaze na zapadnom Balkanu.

"Čvrsto vjerujemo da cijela regija jugoistočne Europe može jedinstveno funkcionirati", kazao je Ali najavivši financijsku potporu IDB-a infrastrukturnim projektima koji će jače povezati države regije.

Ivanić: Samo zajedno možemo privući ozbiljne investitore

Okupljanje političkih vođa i poslovnih ljudi te investitora u Sarajevu, kako je kazao predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dokaz je spremnosti na jačanje regionalne suradnje.

"Samo zajedno možemo privući dovoljno pozornosti ozbiljnih investitora", kazao je Ivanić, uz ocjenu kako su djelatnosti poput poljoprivrede, turizma, obrazovanja i informatičke industrije neiskorišteni potencijali zajednički za cijeli jugoistok Europe.

Vučić: Moramo živjeti zajedno, unatoč glupim ljudima na obje strane

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, koji je bio među počasnim gostima sarajevske konferencije, kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara poslovno i gospodarsko povezivanje u regiji i nastoji stvoriti političke pretpostavke za to.

"Mi ćemo uvijek činiti sve da ojačamo poslovne veze s BiH i želimo strateški dijalog Srba i Bošnjaka kako bismo uspostavili najbolje moguće poslovno okruženje. Ujedinjenim tržištem možemo privući znatno više investitora, kako iz arapskih tako i iz zapadnih zemalja", kazao je Vučić.

Istaknuo je kako zemlje regije same moraju preuzeti odgovornost za svoju budućnost i izgraditi uzajamno povjerenje. "Spremni smo razgovarati o svim teškim pitanjima", poručio je Vučić dodajući kako se mora živjeti zajedno "unatoč glupim ljudima na obje strane".

Najavio je kako će do kraja godine biti održana zajednička sjednica srbijanske vlade i Vijeća ministara BiH, što će biti konkretan dokaz spremnosti na suradnju.

Zamjenik predsjednika turske vlade Ali Babacan kazao je kako su mir, politička stabilnost i demokratski sustav vlasti iznimno važni i za gospodarski napredak.

"Ako naše zemlje učinimo uzajamno ovisnima na gospodarskom planu, bit će puno manji izgledi za političke sukobe", ocijenio je Babacan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara