Milanović, Letta i Bratušek u Veneciji jačaju bilateralne odnose triju zemalja

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

PREMIJER Zoran Milanović danas će, nakon sjednice Vlade, put Venecije gdje će se susresti s predsjednicima vlada Slovenije i Italije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, talijanski Enrico Letta i slovenska premijerka Alenka Bratušek sastat će se prvi put nakon što je Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postala punopravna članica Europske unije. Susret pod nazivom 'Obale, forum za dijalog i suradnju između Italije, Hrvatske i Slovenije' bit će prilika da predsjednici vlada triju zemalja razmijene mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa u područjima od zajedničkog interesa, osobito u području gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ciljeva jest poticanje suradnje, kao i međusobno pružanje podrške za značajne energetske, prometne, infrastrukturne i turističke projekte, koji su od interesa pojedine države, triju država ili cijele Europske unije. Kako se očekuje, trebalo bi biti govora i o spornom LNG terminalu kojeg Italija želi izgraditi u Tršćanskom zaljevu, u blizini slovenske granice, a čemu se službena Ljubljana protivi. To je pitanje Bratušek otvorila u Grazu na sastanku s hrvatskim i austrijskim premijerom i tada izrazila nadu da će se to pitanje riješiti bilateralnim putem s Italijom.

Sugovornici će također razgovarati o aktualnim europskim temama, kao i o mogućnostima jačanja suradnje u okviru Europske unije. U tom kontekstu, jedna od tema jest i zajednička podrška europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te prenošenje vlastitih znanja i iskustava u izgradnji institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara