Milanović: Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija

Milanović: Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija

Foto: FAH

ZASTUPNICI Narodne stranke – reformista osudili su danas SDP-ov amandman na izborni zakon kojim se onemogućuje kandidiranje pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka roka rehabilitacije, ocijenivši da je riječ o pokušaju političke eliminacije njihova čelnika Radimira Čačića, za što odgovornim smatraju premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

"Danas smo trebali razgovarati o dobrom i kvalitetnom zakonu, kakav smo mi prvi predlagali, no umjesto toga svjedočimo kako se dobar prijedlog pretvori u neviđenu prljavštinu", kazala je Natalija Martinčević na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdila je da je Čačićeva eliminacija jedina namjera SDP-ova amandmana, a SDP je upitala "kako ih nije sram izići s takvim prijedlogom".

"Proganjaju ljude kojima se dogodila prometna nesreća iz nehaja, dok istodobno podržavaju kandidature pravomoćnno osuđenih za kriminal", rekla je Martinčević.

SDP-ov amandman tumači kao ustupak HNS-u. "SDP se zbog stranke koju upravo zbog takvih rabota ne podržava više nitko, a to je HNS, uvlači u ovakvu prljavštinu", kazala je Martinčević te poručila kako će se predloženi amandman obiti o glavu SDP-u, a da reformiste neće obeshrabriti.

"Jedna od najprljavijih političkih rabota u posljednjih 25 godina"

I njezin stranački kolega Petar Baranović uvjeren je da se u Saboru "događa sramota i jedna od najprljavijih političkih rabota u posljednjih 25 godina".

"Ovo je prljava rabota stranke koja se pokušava predstaviti kao čuvar najviših demokratskih standarda i ljudskih prava, stranke koju vodi proklamirani borac za ljudska prava Zoran Milanović", rekao je Baranović.

Kazao je kako je Milanovića 2009., kada ga je upoznao, doživio kao mladog čovjeka koji stvarno želi napraviti dobre stvari.

"Izgleda da sam bio naivan", priznao je Baranović i dodao da "za ovu političku prljavštinu odgovornim drži isključivo Milanovića".

Zamoljen da prokomentira tumačenje Peđe Grbina (SDP) da je riječ o razradi postojećih zakonskih odredbi, Baranović je rekao, "Da je rođen prije 2015 godina Grbin bi se zvao Poncije Pilat".

Milanović: Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako on nije sudjelovao u detaljima izrade prijedloga izbornog zakona niti da mu je cilj bio onemogućiti Radimiru Čačiću da se kandidira na izborima do isteka rehabilitacije budući da je pravomoćno usuđen na više od šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće.

"Pogledat ćemo o čemu se radi i u svakom slučaju to niti je cilj, a neće vjerojatno biti niti posljedica", izjavio je Milanović novinarima u Bruxellesu.

"Ako se donese zakon prema kojem se ljudi pravomoćno osuđeni za određena kaznena djela neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima, onda to svakako treba ograničiti na teška kaznena djela iz nekog kataloga, a ne svako kazneno djelo i ne na svaku kaznu veću od šest mjeseci", izjavio je Milanović reagirajući na Čačićeve tvrdnje da ga se SDP-ovim prijedlogom izbornog zakona pokušava "politički likvidirati".

"To nema veze s gospodinom Čačićem, jer on ovdje sigurno nije bio meta, a najmanje moja. Ja sam za to danas saznao, zakon je u izradi, već se dugo oko toga pregovara, zadnji rok je 15. veljače i pogledat ću osobno baš zato da bi odagnao takve optužbe, jer to zaista ne stoji. Niti je on meta niti je bilo tko osobno meta, nego želja da se u sustav uvede malo građanske pristojnosti i reda", rekao je Milanović.

Dodao je kako, naravno, postoje granice. "Ne možete svakoga tko je samo optužen, a ne osuđen lišiti građanskog prava da ga se bira. To ne možemo napraviti. Što god ja mislio o tome i nekim ljudima, nemam pravo na to", rekao je Milanović novinarima.

Kako se u srijedu doznalo u Saboru, SDP je odustao od ideje da se kandidiranje zabrani i onima protiv kojih postoji pravomoćna optužnica, ali bi se zabranilo kandidiranje pravomoćno osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci, bez obzira o vrsti kaznenog djela.

Grbin: Prijedlog se odnosi na one koji su pravomoćno osuđeni na dulje od šest mjeseci

"Prijedlog će biti da osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela ne mogu biti kandidati niti zastupnici dok ne istekne rok rehabilitacije predviđen posebnim zakonom. To će se odnositi samo na one koji su pravomoćno osuđeni na kazne zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci", rekao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Na pitanje odnosi li se to i na kaznena djela u prometu, odgovorio je, "ako je sud odlučio da je pojedino kazneno djelo toliko teško da mu je izrekao kaznu zatvora duljem od šest mjeseci, onda je to odluka suda i mi ćemo to poštovati".

Prihvati li Sabor SDP-ov amandman, značilo bi to da bi se za zastupnika u ovom trenutku mogao kandidirati, primjerice, Branimir Glavaš ili Milan Bandić, ali ne i Radimir Čačić kojemu traje rehabilitacijski rok nakon izdržane kazne zatvora.

HNS odbacuje Čačićeve tvrdnje o političkom podmetanju

HNS odbacuje tvrdnje Radimira Čačića i njegovih reformista o političkom podmetanju i da je je cilj amandmana na izmjene izbonog zakonodavstva onemogućiti Čačiča u izbornom procesu.

No Milorad Batinić ne daje konkretan odgovor hoće li HNS podržati izmjene zakona ako se zabrana kandidranja bude odnosila samo za najteža kaznena djela.
 
"Naravno da ne, to su konstrukcije. Konkretno u HNS-u o njemu ne razmišljamo već duži period,više od godine dana. (Ako SDP ograniči ograničenje kandidiranja samo na teška kaznena djela bi li to vaša stranka podržala?) Na hipotetska pitanja ne odgovaram" kaže Batinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara