Milanović: Osobno ću istražiti ostavku šefice Porezne; Linić: Nemam vremena ni volje za intrige

Milanović: Osobno ću istražiti ostavku šefice Porezne; Linić: Nemam vremena ni volje za intrige

Foto: Hina

PREMIJERA Zorana Milanovića je jučerašnja ostavka ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec iznenadila, a ona je, kako je ocijenio danas u Čakovcu, "svoj posao radila vrlo žestoko"

Premijer je za današnje proslave 1. svibnja u Čakovcu najavio je da će se za njezin slučaj osobno zainteresirati i postaviti neka pitanja jer je "ona ipak druga osoba Ministarstva financija".

Komentirajući medijske navode da je u ratu s ministrom financija Slavkom Linićem, izjavio je da ne može biti u ratu s ni jednim ministrom, ni oni s njime, "jer ako do toga dođe ministar odlazi".

"Šegon je morao otići"

Za slučaj Šegon pak je ponovio kako se on našao u sukobu interesa pa je odluka da mora otići isključivo politička i premijerova.

"Ma da si nobelovac, a za vrijeme svojeg mandata s pozicije moći dobiješ kredit u državnoj razvojnoj banci koji ti u tom trenutku ne pripada, onda iz moje vlade moraš ići van jer nisi nikakva žrtva" rekao je Milanović.

"Ako se to u buduće dogodi, a nadam se da neće, očekujem da nadležni ministar to riješi u roku od 15 minuta da se ja ne moram u to uplitati", rekao je. Za Ministarstvo financija je rekao kako to mora biti tijelo u koje građani vjeruju, u kojoj je red i u kojoj ljudima ne pada na pamet koristiti se određenim pogodnostima.

"Zašto se 20 godina toleriralo neplaćanje poreza?"

Najavio je kako će Vlada dati inicijativu istražnim tijelima da se "raskopa zašto se u proteklih 20 godina toleriralo neplaćanje poreza. "Tko je kriv zašto smo se našli u toj situaciji, tko je dopuštao da neki privredni subjekti ne plaćaju poreze", upitao se premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objašnjavajući zašto je na 1. svibanj posjetio Čakovec rekao je kako je to jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj u kojem je već dugi niz godina na vlasti SDP i da se rezultati vide. Poručio je kako će država lokalnoj samoupravi prepustiti objekte i sve ono što državi ne treba, a jedinice lokalne samouprave trebaju gledati što će s time raditi.

Linić: Nemam vremena za intrige i ostavku šefice Porezne

Ministar financija Slavko Linić odbio je danas komentirati tvrdnju ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec da su joj podmetali pojedinci iz Ministarstva financija, rekavši kako su pravi problemi u Hrvatskoj mirovine, radna mjesta, plaće i prezaduženost te da se njegovo ministarstvo prvenstveno time bavi.

"Prema tome, s intrigama, podmetanjima se ne bavim, niti imam vremena, niti volje za to" rekao je ministar Linić dodavši da je "u svojih 25 godina političkog rada uvijek je bio jasan i nedvosmislen."

Premda je ministar Linić par dana ranije stao iza nje i dao joj podršku, Čavlović Smiljanec jučer je dala ostavku ustvrdivši kako je njezin posao posljednjih mjeseci bio izuzetno težak zbog opstrukcije pojedinaca u Ministarstvu financija te da taj zahtjevan posao u takvim uvjetima više ne može obavljati. Policija ju je nedavno kazneno prijavila DORH-u, zbog slučaja nenaplaćenih poreznih potraživanja države u slučaju osječke tvrtke OLT.

"Danas je teško biti na mjestu šefice Porezne"

"Ajmo nešto shvatiti. U Hrvatskoj su problemi mirovine, radna mjesta, plaće, prezaduženost. To je ono čime se ja bavim i Ministarstvo financija i u tom dijelu to je na prvom mjestu", rekao je Linić.

Za ostavku šefice Porezne uprave Ravnateljica Porezne uprave i pomoćnice ministra financija Čavlović Smiljanec, rekao je kako može samo komentirati da je danas teško biti na bilo kojoj radnoj dužnosti, a pogotovu na mjestu šefice Porezne.

"To je ono što dobro znam pa je zato Ministarstvo financija i uži dio Ministarstva financija svaku sedmicu sjedilo s njenim timom i rješavalo zajednički posao", rekao je Linić.

"O radu Nade Čavlović Smiljanec već sam prije sve rekao", dodao je.

On je 27. travnja, tri dana prije nego je Čavlović Smiljanec dala ostavku i optužila Ministarstvo financija za opstrukcije, na internetskim stranicama ministarstva priopćio da nije bilo njezine odgovornosti zbog nepravilnosti, odnosno propusta u Područnom uredu Osijek vezano uz stopiranje ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT. "Shodno tome, ona može nastaviti obnašati svoje dužnosti", rekao je tada Linić.

Ministar Slavko Linić danas je bio na prvomajskoj prolavi u izletištu Ronjgi kraj Rijeke, koju tradicionalno organizira riječki SDP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara