Milanović: Ova godina će biti teška! Previše smo rasipali, a nismo bili solidarni

Milanović: Ova godina će biti teška! Previše smo rasipali, a nismo bili solidarni

Foto: Davor Pongračić / Cropix

PREMIJER Zoran Milanović sudjelovao je konferenciji "Izazovi i mogućnosti budućeg proračuna Europske unije" u Bukureštu. Previše ovisimo o industriji, o tome u kakvom je stanju Italija, Slovenija, Mađarska, a oni su trenutno u lošem stanju, a to nije dobro za Hrvatsku, rekao je Milanović."Cilj će biti da Hrvatska o tome bude što manje ovisna. Trenutno je ovisna o tome. To je tradicijska stvar u Hrvatskoj. Ovisimo o stanju u susjednim državama, o njihovom gospodarstvu i u pogledu broja turista i u pogledu izvoza naših proizvoda. To stanje se nekako mora promijeniti. To je naš posao", rekao je Milanović koji je ponovio da je pred nama teška godina, ali je ipak optimističan.

"Ova godina će biti teška"

"Ova godina će biti teška. Vjerujemo u to da ćemo ostati iznad vode, vjerujemo u našu upornost, pa ako hoćete i talent, ali prije svega vjerujem u sustav", rekao je Milanović.

"Konkurentnost Hrvatske se već godinama ocjenjuje kao niska. Osnovna pretpostavka za stabilan rejting je rast. Hrvatska je u ovom kvartalu imala gospodarski pad od 1,3 posto, kao nastavak trendova iz 2011. godine", kazao je Milanović i dodao dok se ne pokrenemo i krenemo rasti da se situacija ne može bitno promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijska i fiskalna odgovornost Vlade, a to znači kontrolirana potrošnja i trenutno sažimanje u naše realne okvire. Previše smo trošili sve ove godine, rasipali smo se, a nismo ni kao društvo bili kompaktniji i solidarni. Sve te stvari ćemo morati mijenjati", rekao je Milanović i dodao da ne zna koliko će to politički koštati njegovu koaliciju. "Vjerujem da je to u interesu Hrvatske i spreman sam platiti cijenu", kazao je Milanović.

"Nećemo potonuti kao neke druge države"

"Sigurno nam se neće dogoditi da potonemo kao neke druge države, a niti smo imali jednu godinu pad od 16 posto, kao neke države. Hrvatski problem je što stagniramo i što smo ušli u kategoriju mediokritet, od nas do sada očekivanja nisu bila velika", rekao je Milanović i dodao da će turistička sezona stvari malo "izabalansirati", ali je kazao da na to utjecaj nema niti njegova Vlada, a nije ga imala niti prošla.

"To na kraju neće biti strašno, ali neće biti niti dovoljno dobro, u smislu onog što očekujemo. Ne možemo od godine do godine živjeti tako da čekamo hoće li nam doći pet tisuća više turista iz Bavarske ili Slovenije. To je lijepo i dobro i od toga mnogi u Hrvatskoj žive, ali to nije onaj glavni zamašnjak rasta, nego je samo jedan od stupova na kojem se bazira Hrvatska", kazao je Milanović i dodao da će njegova Vlada morati "rušiti barijere" i olakšavati strana ulaganja i biti "prijateljski nastrojeni" prema onima koji žele raditi, zapošljavati i plaćati porez.

"Vjerujem da će prekretnica biti sljedeće godine"

"Vjerujem da će prekretnica biti sljedeće godine. Kada se Europska unija malo smiri i kad stvari krenu na bolje, Hrvatska će uhvatiti neki zalet, ali to opet neće biti u skladu sa našim očekivanjima", kazao je Milanović te dodao kako Hrvatska neće imati previše koristi, ako ona ostane kao do sada.

"Ne bojim da bi se u Hrvatskoj moglo dogoditi ono što se događa u nekim zemljama na jugu Europe. Hrvatska je dosta čvrsta, jer imamo stabilan bankarski sustav. Ali to nije dovoljno, jer je potreban rast", kazao je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara