Milanović i Pusić održali oproštajne govore na komemoraciji za Vrancyczany-Dobrinovića

Milanović i Pusić održali oproštajne govore na komemoraciji za Vrancyczany-Dobrinovića

Foto: Hina

JANKO Vrancyczany-Dobrinović bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat, za života je ostvario svoje ciljeve te izrazio nadu da će Hrvatska dalje moći sama, rekli su u srijedu premijer i potpredsjednica vlade na komemoraciji za diplomata koji je umro 6. svibnja u 95. godini.

Potomak stare hrvatske obitelji Vranyczany-Dobrinović umro je u Bruxellesu gdje je za njega bio održan posljednji ispraćaj, a na komemoraciji u srijedu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) nazočili su diplomati akreditirani u Hrvatskoj.

"Bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat", rekao je premijer Zoran Milanović nakon što se upisao u knjigu žalosti.

Snažan hrvatski identitet

Bio je čovjek "iznimno snažnog hrvatskog identiteta" i iznimno snažne neiskompleksiranosti pred tim svijetom" u kojem se osjećao kao u svome domu, rekla je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Njemu su vrata bila otvorena ondje gdje drugima nisu, podsjetio je Milanović kojega je upravo Vranyczany-Dobrinović pozvao raditi u hrvatsku misiju pri NATO-u odakle ga pamti kao "smirenog superšefa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vranyczany-Dobrinović bio je jedan od rijetkih ljudi koji je doživio ostvarenje ciljeva, rekla je Pusić. Prisjetila se kako joj je u prigodi jednog od zadnjih susreta rekao "Naše smo ciljeve postigli, nadamo se da ćete dalje moći sami".

Parafrazirajući poznatu izreku rekla je da Hrvatska dalje može sama jer stoji na ramenima giganta kakav je bio pokojni barun Vranyczany-Dobrinović od kojega su učili mnogi diplomati koji rade u današnjem MVEP-u.

Savjetnik Frane Tuđmana

Rođen 27. svibnja 1920. u Bedekovčini, barun Vranyczany-Dobrinović kao mladić je nakon Drugo svjetskog rata iselio u Bruxelles i nakon što je bio ministar turizma u prvoj hrvatskoj vladi te savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, postao je u tom sjedištu Europe veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa.

Milanović je u kratkom oproštajnom i osobnom govoru istaknuo da unatoč desetljećima života u Belgiji Vranyczany-Dobrinović nije zaboravio materinji jezik, naprotiv, kod njega je taj jezik "bio perfektno izbrušen", rekao je.

Primio brojna priznanja

U Bruxellesu se prošlog tjedna u crkvi Notre-Dame de la Cambre nekoliko stotina članova obitelji, rodbine, prijatelja i diplomata oprostilo od tog diplomata koji je pridonio otvaranju Hrvatske prema Europi i njezinu ulasku u euroatlantske integracije. Svi su redom isticali barunovu veliku inteligenciju, diplomatske i komunikacijske vještine, kulturu i svestrano obrazovanje.

Za svoj rad primio je brojna priznanja, među kojima Velered kralja Dmitra Zvonimira, ali i zlatnu medalju za austrijski turizam te Medalju Organizacijskog odbora ZOI u Sarajevu.

Za posljednje počivalište tog hrvatskog plemića koji se uoči demokratskih promjena zajedno s drugim hrvatskim plemićima stavio na raspolaganje novim vlastima, odabrana je obiteljska grobnica na Mirogoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara