Milanović na konferenciji u Torinu: "Vidio sam stvari koje ne možete ni zamisliti"

Milanović na konferenciji u Torinu: "Vidio sam stvari koje ne možete ni zamisliti"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović u Torinu sudjeluje na konferenciji Renesansa za Europu: Mir, prosperitet i napredak. Riječ je o konferenciji koja je okupila premijere i ministre vanjskih poslova nekoliko zemalja članica Unije, visoke dužnosnike parlamenta i predsjednike socijalističkih stranaka iz Europe.

Milanović je, kao i ostali prisutni političari, podupro kandidaturu Piera Luigija Bersanija za talijanskog premijera na idućim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na jučerašnji summit Europske unije i raspravu o proračunu. "Sve to podsjeća me na film Blade Runner s Harrisonom Fordom i citat: 'Vidio sam stvari koje vi, ljudska bića, ne možete ni zamisliti'. Tako sam se i ja osjećao puno puta. Vidio sam svakojake stvari, neke dobre, neke loše. No previše puta vidio sam nacionalističke interese i provincijalne strahove od preuzimanja odgovornosti", opisao je Milanović atmosferu u Europskom vijeću i zaradio pljesak okupljenih u Torinu.

Već tri mjeseca raspravlja se o proračunu, kazao je Milanović, u okružju koje je ponekad djelovalo psihotično i van razuma. "Za mene to jest rasprava o novcu, riječ je o više od 900 milijardi eura. Ali ipak je više rasprava o odgovornosti, o odgovornosti za zajednički život u Europi", poručio je Milanović. Hrvatski premijer u svojem je govoru zaključio da je Europa pred teškim odlukama te da trebamo "više Europe i više zajedničkog interesa kada je u pitanju Europska unija".

"Europa je i mora biti više od puke sume 27 ili 28 država. Ona mora značiti mir, pravdu i solidarnost među državama", kazao je u svom govoru predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz. Skupu će se obratiti i bivši njemački kancelar Gerhard Schröder. Osim Milanovića, na konferenciji će govoriti premijeri Rumunjske i Belgije, ministar ekonomije i financija iz Francuske te ministar vanjskih poslova Nizozemske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara