Milanović o "Lex Perković": Iz ovoga ćemo izvući dobru pouku za Hrvatsku, uz jako malu cijenu!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

"LEX PERKOVIĆ" nije tema na današnjoj sjednici Vlade. No, premijer Milanović osvrnuo se na početku sjednice kratko na to.

"Traje medijski rat, postoje ovakve, postoje onakve informacije. jadni kažu jedno, drug drugo. Istina je na skliskom terenu. Dopustite da se još nekoliko dana konzultiramo s europskim kolegama pa i Europskom komisijom, i donesemo odluku koja će biti dobra za Hrvatsku. Ovo nije nikakva velika bitka. Iz ovoga ćemo izvući dobru pouku za Hrvatsku uz jako malu cijenu", kazao je Milanović.

"Hrvatska vlada se ne kocka, ni s čime, dakle, neće ni ovom prilikom. Ja nisam sklon kocki. Znao sam briškulu i zaboravio sam i to, ne znam uopće kartati, nisam nikad bio na poker automatima. Nemam te sklonosti, a koliko znam, nitko ovdje također nema. Ne, ništa, slabo", rekao je Milanović. Pozvao je premijer na strpljenje.

"Pozivam vas da vjerujete Vladi, to je jedino. Dakle, nema kocke, nema izlaganja, nema ugrožavanja nacionalnih interesa, nema štete, nijedne jedine funte ili penija, odnosno eura, kada su u pitanju europski fondovi jer je to naprosto nemoguće", naglasio je Milanović. Dodao je premijer kako se neće nadglasavati.

"Sad traje jedan medijski rat, postoje ovakve i onakve informacije. Socijalisti podržavaju Hrvatsku vladu, odnosno kažu jedno, pučani kažu drugo. Već sama ta činjenica govori da je istina na skliskom terenu. Dakle, dopustimo još nekoliko dana da u konzultacijama s partnerima, državama članicama i naravno Europskom komisijom, kao samo jednim dionikom u tom procesu, izvedemo nekakve zaključke i donesemo odluku koja će biti dobra za Hrvatsku, a tu nema štetne odluke za Hrvatsku", istaknuo je Milanović i zaključno poručio.

"Ne se dati pretjerano impresionirati, stvari shvatiti ozbiljno, ali ovo nije nikakva velika bitka. Iz ovoga ćemo svi izvući dobre pouke za Hrvatsku, uz jako malu cijenu", zaključio je premijer.

Pusić optimistična u vezi rješavanja problema s Europskom komisijom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ustvrdila je nakon sjednice Vlade, na kojoj se unatoč najavama nije našla točka s izmjenama tzv. Lex Perkovića, da će problem s Europskom komisije biti riješen na vrijeme i da protiv Hrvatske neće biti pokrenute sankcije. Na pitanje zašto se izmjene zakona nisu našle na sjednici, Pusić je odgovorila:

"Bit će na vrijeme i s voljom, rješavamo problem na razuman način. Ja sam vrlo optimistična. Problem ćemo riješiti i temeljem toga za Hrvatsku neće biti nikakvih negativnih posljedica. Po onome kako stvari sada stoje, sve ide u tom pogledu u razumnom i dobrom pravcu. Kad bude definitivno, moći ćemo vas o tome obavijestiti. To je sve što o tome mogu za sada reći", rekla je Pusić.

Jakovčić: Zemlja ima stotine problema i zaoštravanje odnosa s Europskom unijom sigurno nije dobro i neće pomoći građanima Hrvatske

Danas je u Rovinju održana sjednica Predsjedništva IDS-a na kojoj se raspravljalo o stanju u državi i odnosima Hrvatske s Europskom unijom oko tzv. pitanja Lex Perković. "Zemlja ima stotine problema i zaoštravanje odnosa s Europskom unijom sigurno nije dobro i neće pomoći građanima Hrvatske", izjavio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić kazavši da kako IDS poziva na razum.

"Mi ćemo poduprijeti ideju koju je iznio HNS, a to je da Zakon stupi na snagu praktički odmah kad se usvoji, odnosno na dan službene objave u Narodnim novinama", rekao je u izjavi novinarima predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Jakovčić je pritom dodao kako očekuju da će prijedlog HNS-a poduprijeti i HSU. "Uvjereni smo da je to najbolji put i način na koji Hrvatska može brzo izaći iz ove, objektivno krizne situacije u komunikaciji sa zemljama EU i posebno s Europskom komisijom", naglasio je predsjednik IDS-a napomenuvši kako bi moguće sankcije prema Hrvatskoj bile tragične.

"Budimo realni, ako se dogode sankcije u ovome trenutku, naš odnos s Komisijom neće se odlediti naredne dvije-tri godine. Sljedeće godine imamo nove europske izbore i Komisija se tada sigurno neće baviti Hrvatskom", zaključio je danas u Rovinju predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Isto tako, danas je zaključeno da će Predsjedništvo stranke predložiti Savjetu da se izborni sabor održi 14. veljače iduće godine, na dan kada je osnovan IDS, a na upit novinara hoće li se na tim izborima kandidirati, Ivan Jakovčić odgovorio je kako ostaje pri odluci da se više neće kandidirati za predsjednika IDS-a, a o ponovnoj kandidaturi za Europski parlament još je rano govoriti, odgovorio je Jakovčić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara