Milanović o "švicarcu" dok nije bio premijer: Nema radikalnih mjera, nismo populisti

Milanović o "švicarcu" dok nije bio premijer: Nema radikalnih mjera, nismo populisti

Screenshot i video: YouTube

"ONI KOJI predlažu radikalne mjere, dužni su građanima objasniti posljedice tih radikalnih mjera. U protivnom je to obični prizemni populizam".

Tako je Zoran Milanović o kreditima u švicarskim francima govorio 2011. godine, nedugo prije nego što je postao premijer. Govorio je da je SDP ozbiljna stranka, koja politiku neće svoditi na poskočice već nuditi konkretna rješenja.

Upravo su to Milanović i Branko Grčić, danas ministar i potpredsjednik Vlade, napravili na press konferenciji na kojoj su te 2011. prezentirali SDP-ovo viđenje rješenja problema za kredite u švicarcima. Jasno su dali do znanja da se SDP izričito protivi ukidanju valutne klauzule.

Protiv ukidanja valutne klauzule, za manje kamate

"Slušali smo razne apele. Jedan od njih bio je i da se ukine devizna klauzula. Zalažemo se za ozbiljan pristup, ne za populizam i prazna obećanja. Nisam čuo potpitanja što bi bilo da se ukine devizna klauzula. Pa bila bi ukinuta devizna štednja građana u bankama koja je otprilike 80 posto ukupne štednje. Taj novac bi otišao ili u ormare i čarape ili u druge europske banke što je danas moguće jednim klikom miša", govorio je tada Milanović.

Lider oporbenog SDP-a tvrdio je da se ljudima koji su uzimali kredite u švicarskim francima ne može predbacivati avanturizam ili pohlepa. S druge strane, Milanović je govorio i da SDP neće pozivati na obračun s bankama "jer je to neodgovorno". "Banke naravno moraju zarađivati, imati profit, u suprotnom se urušava ekonomska struktura", tvrdio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog s kojim je SDP tada izašao u javnost zapravo je bio apel bankama da korisnicima kredita u švicarskim francima, ali i u eurima, smanji kamatne stope. Grčić je tada tvrdio da bi kamatne stope na kredite u francima trebale iznositi 4,5 posto, a na kredite u eurima 5,5 posto.

"Mi u SDP-u mislimo da je jedino rješenje smanjivanje kamatnih stopa i podjela rizika banaka s prezaduženim građanima. Na tečaj nije moguće utjecati, jedini prostor u kojima možete pomoći građanima je da im smanjite kamate. A moguće je smanjenje od 1 do 2,5 posto, ovisno o kojoj banci se radi. Svakih 1 posto smanjenja kamate bilo bi kao da odsječete 10-postotni rast tečaja švicarca", rekao je Grčić na press konferenciji koju je 2011. održao zajedno s Milanovićem.

Premijer Milanović: Politika ne može intervenirati u kamate

Nakon što je postao premijer Milanović je promijenio retoriku. Na konferenciji #VladaUp održanoj 2012. godine, na kojoj je Milanović odgovarao na pitanja tviteraša, poručio je da politika ne može intervenirati u kamatne stope.

"Mislim da se to neće retroaktivno mijenjati, jer to su ugovori koji su potpisani. To su naprosto pravila igre", rekao je Milanović i dodao: "To će se prije svega tržišno regulirati. Što budemo stabilniji i što klima bude bolja, to će kamate biti niže. Ako me pitate hoće li se politički smanjiti cijena vaše kamatne stope odnosno njezina visina, neće, isto kao što se neće smanjiti ni moja. Nećemo obećavati bajke, ušli ste kao punoljetna svjesna osoba u poslovni aranžman. To je bilo vrijeme u kojem su banke doslovno povlačile ljude za kosu da uzmu novac. I došlo je do prezaduživanja. Svatko je mogao dobiti kredit, bilo je praktički kao da je besplatan. A nema besplatne stvari".

Vlada fiksirala tečaj

U međuvremenu je Milanović, podsjećamo, iskristalizirao i treći stav. Vlada RH u izvanrednu saborsku proceduru uputila je zakon kojim je tečaj švicarskog franka za sve korisnike kredita u ovoj valuti fiksiran na 6,39 kuna na rok od godinu dana. U tih godinu dana Vlada bi, prema obećanjima koja je dala korisnicima kredita, trebala pronaći trajno rješenje, odnosno izaći s modalitetom konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u kunama ili eurima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara