Milanović sa studentima u Splitu: Proračun za sljedeću godinu je ziheraški, svima smo jednako uzeli

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"ZA NAS ima mjesta u Europskoj uniji, a naš uspjeh u njoj ovisi samo o nama", rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održao predavanje na temu "Uloga Vlade RH u procesu priključivanja EU i usvajanja pravne stečevine EU", nakon čega je odgovarao na njihova pitanja.

Studente je među ostalim zanimalo i kako će se razvijati situacija u slučaju INA -MOL.

"Stjecanje dionica od strane MOL-a je potpuno legalno. Zašto je to omogućeno, to je drugo pitanje. To smo komentirali i kritizirali svojevremeno. Dakle, te su dionice stečene na zakonit način, kupljene su na burzi i to se ne može osporiti. Ono što se eventualno može osporiti, ali ne temeljem nepravomoćne presude nego samo temeljem pravomoćne presude, je ugovor o odnosu dioničara koji jednoj strani, po mišljenju mnogih od nas, daje ovlasti koje nisu uobičajene. Za to ćemo morati pričekati pravomoćnu presudu. U međuvremenu s Mađarskom kao državom koja ima energetske interese, koji su vezani za riječku luku i LNG terminal, imamo o čemu razgovarati", rekao je Milanović. Premijer je dodao da slučaj INA-MOL ne može utjecati na naš odnos s Mađarskom. "Kada je MOL kupovao INA-ine dionice, Mađarska nije bila vlasnik MOL-a. Sada oni posjeduju 25 posto dionica MOL-a, a mi 45 posto dionica INA-e. Zato sada moramo sjesti za stol i dogovoriti se", istaknuo je Milanović.

Studenta iz Livna je zanimalo što će biti s Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju.

"Pedeset tisuća Hrvata živjeti će iza malo čvršće granice nego do sada, a imaju ista prava kao bilo koji stanovnik Hrvatske, samo što prebiva drugdje. Takva situacija bit će izazov", kaže Milanović.

"Želimo sve susjedne države u EU"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je strateški interes da sve susjedne države što je moguće prije postanu članice Europske unije. To, naravno, neće ići lako. Bit će im teže nego što je nama bilo, a nama je bilo najteže do sada jer niti jedna država nije imala ovako rigorozne pregovore kao Hrvatska. Ni približno. Nitko nije imao tako stroge kriterije. Kada se to konačno dogodi, ovaj prostor će biti stabilan. Zašto sam za ulazak i Bosne i Hercegovine i Srbije u Europsku uniju? Jer to znači stabilnost i sigurnost naših ulaganja i poslovanja. Onda naravno, ili možda prije svega, i sigurnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer to nam je važno", istaknuo je Milanović koji je ovom prilikom studentima objasnio što znači pojam sukoba interesa.

"Sjajna tema za filozofiju prava - što je sukob interesa? Dakle, u Hrvatskoj je sukob interesa postao sve. Kad god razgovaramo o sukobu interesa i potencijalu sukoba interesa ne dajte se navući bombastičnim naslovima, nego razmišljajte. U kakvoj poziciji se nalazi javna osoba, kakvim interesima i specijalnim interesima je izložena, ima li osobni interes i što je stvarno sukob interesa? Sukob interesa nije kazneno djelo. Ono može postati na kraju kazneno djelo i to teško kazneno djelo, kriminalno djelo, a može ostati samo na razini nekakve pravne ili društvene fikcije kao mogućnost. Zato govorimo o prevenciji sukoba interesa", pojasnio je Milanović.

Jedno od pitanja profesora s Pravnog fakulteta u Splitu je bilo koliko ćemo biti neovisni kada uđemo u EU.

"Koliko budemo vješti. Sve ovisi o našoj političkoj ekonomiji i koliko tako možemo sebi osigurati neovisnost. Hrvatska ima komporativnu prednost, a to je more, jer se njima može trgovati robom, ali i specijalizirati se za igradnju kvalitetnijih ali manjih brodova. Ali , sve ovo opet ponavlja ovisi samo o nama. Dakle šanse ima", odogovorio je Milanović.

"Naš uspjeh ovisi o nama"

"Mala smo država. Ne možemo imati 20 sveučilišta i 7 bolnica u zemlji gdje smo svi na dva sata razdaljine. Ovogodišnji proračun za znanost je slab, treba ga povećati", rekao je Milanović i naglasio kako su proračun za 2013. godinu linearno rezali, što nije odgovorna politika.

"Išli smo na ziherašku filozofiju i svima jednako uzeli, osim Ministarstvu obrane jer vojnici nemaju ni za toplu vodu. Postavit ćemo prioritete i mijenjati stvari",  najavio je Milanović koji kaže da imamo prevelike razlike za tako malu zemlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara