Milanović se s balkanskim premijerima priprema za susret s kancelarkom Merkel

Foto: FAH

HRVATSKI premijer Zoran Milanović održat će u ponedjeljak u Cavtatu radni sastanak sa svojim kolegama iz BiH, Albanije i Crne Gore, na kojemu bi se, među ostalim, trebalo razgovarati o regionalnoj suradnji i potencijalnim zajedničkim projektima uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju u četvrtak u Berlinu organizira njemačka kancelarka Angela Merkel.

U fokusu jadransko-jonska cesta

Milanović će s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i predsjednikom vlade Crne Gore Milom Đukanovićem imati radni ručak u restoranu Leut u Cavtatu nakon kojega su predviđene izjave za medije.

Kako se očekuje, predsjednici vlada trebali bi razgovarati o suradnji na zajedničkim gospodarskim i prometnim projektima, osobito na dovršetku Jadransko-jonske autoceste koja bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebala povezati središnju i zapadnu Europu s Grčkom.

Njemačka kancelarka Merkel upozorila je uoči sastanka s predstavnicima zemalja jugoistočne Europe, što će se u četvrtak održati u Berlinu, da europska perspektiva, šansa priključenja Europskoj uniji, potiče na zajedništvo i na razvoj tih zemalja.

Razmotriti otvorena pitanja

"Nakon što je savezna kancelarka pred nekoliko tjedana, 15. srpnja u Dubrovniku sudjelovala na sastanku na vrhu država zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brijuni, sad će ugostiti zajedno s ministrom gospodarstva (Sigmarom) Gabrielom i vanjskih poslova (Frank-Walterom) Steinmeierom šefove vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva šest država zapadnog Balkana te Hrvatske i Slovenije", priopćila je njemačka vlada.

U video poruci objavljenoj u subotu, Merkel je upozorila na perspektivu što ih zemlje jugoistoka Europe imaju glede članstva u EU, što ih, prema njezinim riječima, potiče na razvoj unutarnjih struktura ali i na uzajamnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj berlinskog sastanka, prema priopćenju njemačke vlade, jest razmotriti otvorena pitanja u razdoblju od više godina i dati nove impulse za njihovo rješavanje. Pri tome je riječ u prvom redu o uzajamnoj suradnji tih država i o pitanjima njihova približavanja Europskoj uniji.

U video poruci uoči sastanka, govoreći o motivima njegova sazivanja, Merkel je podsjetila na 100. obljetnicu izbijanja Prvog svjetskog rata.

Oblikovati budućnost

"Što se može učiniti osim podsjetiti se? Kako možemo oblikovati budućnost?", upitala se Merkel i rekla kako je njezina vlada došla na ideju da sve te države pozovo zajedno kako bi ih upozorila da je suradnja danas važnija od konfrontacije, unatoč "čitavom nizu sukoba" koji još postoje.

Prema njezinim riječima, važno je da sve te države imaju "europsku perspektivu", da imaju šansu postati članicama Europske unije. Pri tome je podsjetila da tempo pristupa Hrvatske ne mora biti mjera budućih pristupa Uniji: Važna će biti volja i mogućnosti zemalja kandidata.

Svaka od tih zemalja mora stvoriti pretpostavke za pristup EU, naglasila je kancelarka, pri čemu je posebno naglasila pitanja strukturnih reformi, pravnu državu, borbu protiv korupcije i transparentne strukture.

Uz predsjednike vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije te Njemačke na sastanku u Berlinu sudjelovat će i predstavnici Hrvatske i Slovenije te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara