Milanović u studenom dolazi u Vukovar: Budimo normalni ljudi, zakon se mora provoditi, to nije nikakav bauk

Foto: Hina

PREMIJER Zoran Milanović ponovio je danas svoj poziv na razgovor protivnicima postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima ističući da se zakon mora provoditi, te najavio da će doći u Vukovar na Dan sjećanja, 18. studenoga.

"Pozivao sam na razgovor, pozivam i dalje i molim one kojima smeta uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru da pokažu i velikodušnost, ako treba, jer moramo živjeti normalno, moramo primjenjivati zakone", rekao je Milanović novinarima nakon predstavljanja mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije upitan za komentar optužbe vukovarskog HDZ-a da "zaziva krv u gradu".

Nažalost, dodao je, odaziva nije bilo te ponovio kako treba provoditi zakone. To nije nikakav bauk, shvatimo to, rekao je.

Nije htio komentirati poziv predsjednika Republike Ive Josipovića koji je u subotu pozvao na sastanak vlast, oporbu, braniteljske udruge i pripadnike srpske nacionalne manjine kako bi se poboljšala opća klima u društvu za koju Josipović smatra da je u ovom trenutku narušena. "Mislim da sam odgovorio na pitanje", rekao je Milanović novinarima upitan o Josipovićevoj inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarski upit hoće li uslijediti kakva nova inicijativa, Milanović je ponovio kako je njegova inicijativa poziv na provođenje zakona i civiliziran razgovor.

"Je li dovoljan poziv predsjednika Vlade na razgovor ljudima koji predstavljaju određenu grupu građana? Ja sam unaprijed rekao da ne mogu obećati puno, da je manevarski prostor takav kakav je, da je zakon zakon. Ali, inicijativa je da se provodi zakon i da se razgovara na civiliziran način, ja to pokušavam cijelo vrijeme", rekao je.

Napomenuo je kako je Vlada odgovorna za provođenje zakona. "Vlada je odgovorna za sve te stvari, predlaže većinu zakona i provodi ih. Tako funkcionira hrvatski ustavni poredak", dodao je.

Premijer Milanović potvrdio je da će ići u Vukovar na Dan sjećanja kazavši kako se taj dan ne smije pretvoriti u nadmetanje.

"Kako ne bih išao u Vukovar na Dan sjećanja, mislim da će doći deseci tisuća ljudi. To se ne smije pretvoriti u ovu vrstu nadmetanja, to je potpuno krivo. Dakle, idemo biti normalni ljudi i normalno živjeti", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara