Milanović zadovoljan dogovorom u Bruxellesu: Hrvatska iz EU može povući 11,7 milijardi eura

Milanović zadovoljan dogovorom u Bruxellesu: Hrvatska  iz EU može povući 11,7 milijardi eura

Foto: AFP

 "DOGOVOR je postignut! Vrijedilo je čekati", poruka je na Twitteru koju je objavio predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy i to nakon pregovora koji su trajali više od 24 sata. Strane agencije ocjenjuju kako su pregovori koji su trajali tijekom noći bili obilježeni svađama da bi na kraju izglasan prvi "štedljivi proračun Europske unije" u posljednjih 60 godina! 

Potrošnja je smanjena za 3 posto, što je bila osobna intencija premijera Velike Britanije Davida Camerona. Francuska i Italija bile su snažno na liniji zadržavanja postojećeg stanja, ali pod uvjetom da se novac usmjeri na investicije s ciljem stvaranja novih radnih mjesta. 
 
Kako je objavljeno proračun podrazumijeva potrošnju od 908,4 milijarde eura za vrijeme od 2014. do 2020 godine, uz gornju granicu od 960 milijardi eura. 
 
Valja podsjetiti kako se Europska komisija u prvim nacrtima proračuna zalagala za povećanje proračunske potrošnje za visokih pet posto, da bi na kraju bilo prihvaćeno smanjenje potrošnje. 
 
"Ovo je na kraju pozitivan kompromis za koji je trebalo jako dugo vremena", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande. Valja naglasiti kako je sada odrađeno samo pola posla, jer ovakav proračun treba prihvatiti i Europski parlament koji do sada nije bio sklon politici štednje. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Hrvatska uoči pristupanja ima razloga za zadovoljstvo. Europski proračun za razdoblje od 2014. do 2020. težit će ukupno 960 milijardi eura. Hrvatska će iz europske blagajne moći povući 11,7 milijardi eura. Između ostalog, na raspolaganju će imati više od 200 milijuna eura za schengensku granicu.
 
Premijer Zoran Milanović zadovoljan je završnicom briselskog summita. Hrvatska je uspjela dobiti planirano, kazao je Milanović.
 
"Mogu reći da je. Obzirom da nismo članica i da nemamo, da se grubo izrazim kao drugi pravo veta, mogli smo samo pokušati nagovarati. I uspjeli smo u tome da se na nas primjenjuje pravilo N+3, dakle, da sredstva koja dobijemo možemo koristiti duže. Bila je intencija da ih se koristi kraće, to su sad dobili svi", zadovoljno je ocijenio Milanović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara