Milanovićeva "socijaldemokratska" logika: Zbog toga što uprave nižu gubitke, radnici se moraju prilagoditi

Foto: Admir Buljubašić  / Cropix

PODRŠKU kabinskom osoblju Croatia Airlinesa kojemu je Uprava najavila otkaze zbog masovnog bolovanja, dale su B.a.B.e., Centar za mirovne studije, radničke studije i ženske studije, udruge Documenta, Domine, Eko Zadar, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Subversive Forum, Ženska mreža Hrvatske te među ostalima, Ženska soba.

Iz navedenih udruga u zajedničkom priopćenju ističu kako Uprava Croatia Airlinesa u izravnoj koordinaciji s Vladom ovih dana "savjesno radi jedino na potiranju radničkih i ljudskih prava kabinskog osoblja CA koje se drznulo pružiti otpor politici radničkog plaćanja za propuste rukovodstva".

Naglašavaju kako su ovih dana saznali da u "Hrvatskoj jedan ministar rada može odlučiti da je štrajk koji još nije ni počeo nelegalan, a da se prethodno nije proveo nikakav sudski postupak koji bi to utvrdio, kao i da drugi - ministar pomorstva, prometa i infrastrukture - javno izjavi da će Uprava u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja kao da se radi o dotrajalim avionskim dijelovima".

"Također smo saznali da ne treba ozbiljno računati s pravom na sindikalno organiziranje - odsad sindikalni povjerenici mogu dobiti otkaz ugovora o radu i bez poštivanja zakonom regulirane procedure. Također, pravo na zdravstvenu zaštitu više nije zajamčeno Ustavom budući da je kabinskom osoblju zrakoplova CA to pravo prošli tjedan u više navrata osporeno, kao i to da pravo na bolovanje, zaštićeno međunarodnim konvencijama i Zakonom o radu, odsad ne vrijedi čak ni nakon što nadležno državno tijelo zaduženo za provjeru opravdanosti otvaranja bolovanja ne pronađe naznake njegove zlouporabe", kažu u priopćenju.

Zaključuju da je zbog svega navedenog potrebno zajedničko i solidarno djelovanje, jer se jedino tako može spriječiti scenarij u kojem će ovakve demonstracije moći uskoro prolaziti kao dio normalnog i prihvatljivog načina odnošenja prema radnicima i radničkim pravima.

Uprava: Zdrav razum govori da je riječ o manipulaciji bolovanjima

Podsjećamo, sindikat pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja u Croatia Airlinesu za utorak je najavio štrajk. Na to su se odlučili jer ne pristaju na novi kolektivni ugovor koji im je ponudila Uprava.

"Zahtjevi Hrvatskog sindikata prometnih pilota prema Upravi su zadržavanje prava iz Kolektivnog ugovora koji je vrijedio do travnja ove godine, dakle Kolektivnog ugovora iz 2012. godine. Ništa više od toga", kaže čelnik Sindikata pilota Zoran Bilić i poručuje da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, zajedno s kolegama iz kabinskog osoblja.

Zemaljsko osoblje namjerava u utorak u jednosatni štrajk upozorenja. Međutim, član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac ističe da su tri druga sindikata potpisala novi Kolektivni te da zadržavanje svih stečenih prava sada jednostavno nije moguće.

"Mi kao i do sada i dalje stojimo pri tome da stanje u kompaniji i plan restrukturiranja ne daju mogućnost niti za održavanje prava koja su bila do sada garantirana, a kamoli za bilo kakvo daljnje povećanje prava", naglašava Širac.

Kabinskom osoblju u međuvremenu stiže sve veća potpora sindikalne scene, ali i udruga civilnog društva nakon najavljenih otkaza zbog masovnog bolovanja. Ni piloti ne razumiju Upravu, ističe Bilić. "Ne vidim zbog čega Uprava ustrajava na otkazu zbog bolovanja, iako su liječnički nalazi i inspekcije Hrvatskog zavoda za zdravstvo i drugi stručnjaci rekli da su bolovanja opravdana", dodaje.

Širac, pak, kaže da će konačnu odluku donijeti nakon što stigne mišljenje Ministarstva rada. Za Upravu je ovaj slučaj dokaz šireg problema Hrvatske. "Zdrav razum govori da je riječ o manipulaciji. Donesite doznaku za bolovanje i zapravo ispada da je sve legalno. Na taj način sutra može otići svih 1.070 radnika Croatia Airlinesa, dignuti bolovanje, donijeti doznaku, i firma je dakle blokirana, ali eto, sve je po zakonu", naglašava Širac.

Stjuardese dobile plaću po novim, manjim bodovima

Novi kolektivni ugovor, a ne najava otkaza zbog masovnog bolovanja, razlog su predstojećeg štrajka u Croatia Airlinesu, poručuju iz Sindikata kabinskog osoblja. "Novim Kolektivnim ugovorom uskraćena su nam postojeća prava", kaže članica sindikata Ivana Lojo.

"Nažalost, jedino je kategorija domaćica zrakoplova već unaprijed zakinuta. Jučer smo dobili plaću po bodovima koje nam je poslodavac svojevoljno odredio, iako su nam Kolektivnim ugovorom bila zagarantirana druga primanja. Ova primanja koja smo dobili definitivno nisu u toj kategoriji prosječnih plaća od devet tisuća kuna", odgovorila je Lojo na prozivke uprave.

"Socijaldemokratska" logika: Zbog toga što uprave nižu gubitke, radnici se moraju prilagoditi

Nakon propalih pregovora o novom kolektivnom ugovoru u Croatia Airlinesu, koji je potpisao dio sindikata, tri preostala - sindikat pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja, u utorak kreću u štrajk. Uprava čini se ne namjerava popustiti, dok premijer Milanović poručuje - ovako dalje ne može.

"Kompanija, koja služi punjenju zračnih luka, subvencionirana je već 20 godina, a cijelo vrijeme radi gubitke. Mađarska više nema svoju nacionalnu kompaniju. Ako se ne budemo mijenjali, nažalost, to je alternativa i naše kompanije", poručio je Zoran Milanović na najavu organizirane sindikalne akcije u Croatia Airlinesu za sljedeći tjedan.

"Dakle, ne možemo više tako. Ako ne zbog sebe, Europa nam to neće dati. Apeliram, shvatite ljudi. Dakle, stjuardese i piloti shvatite da je alternativa jednako nula. A ako se malo promijenimo, imamo velike šanse. To inače vrijedi za cijelu Hrvatsku, ali ovo je dobar primjer. Male promjene su potrebne da bi se sutra imalo više nego što se ima sada. Al' ovo što se sada prima, nije zarađeno. Nije zarađeno", rekao je premijer.

Jedno je sigurno. Rasplet oko bolovanja koja je opravdao HZZO u Croatia Airlinesu još nije na vidiku. Za razliku od štrajka koji kreće za tri dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara