Milinović Liniću u Saboru: Laži, laži, laži me

Foto: FAH

MINISTAR financija Slavko Linić istaknuo je jutros kako je Vlada svjesna da će povećanjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto hrvatsko gospodarstvo biti manje konkurentno, no i poručio kako drugog izlaza nije bilo.

"Ta neugodna mjera povećanja dva indeksna poena zdravstvenog doprinosa direktno će utjecati na konkurentnost gospodarstva, no ako želimo biti odgovorni u dijelu borbe za smanjenje deficita mora se donjeti", rekao je Linić, braneći izmjene Zakona o doprinosima u Hrvatskom saboru.

Ministar financija očekuje kako će se predloženom mjerom proračunski prihodi u ovoj godini povećati za 1,6 milijardi kuna, te za 2,4 milijarde kuna u idućoj godini.

Samo smanjenje rashodovne strane za 7,5 milijardi imalo bi negativan učinak na gospodarski rast, što je potvrdila i misija MMF-a, pa je vlada odlučila podijeliti teret na rashodovnoj i prihodovnoj strani, pojašnjavao je Linić.

Doprinosi su, istaknuo je, samo jedan od financijskih instrumenata kojima se financira zdravlje. "U 2012. započeli smo procese sanacija zbog enormnih dugova iz ranijih perioda, a te sanacije smo ostvarili već u 2013.sanirajući kliničke bolničke centre, tako da je proračun zdravstva za 2013. godinu sa smanjenim punim doprinosima bio 21,4 milijarde kuna", rekao je Linić. Napomenuo je kako će ove godine 21,2 milijarde kuna biti izdvojeno za zdravstvo.

"Ova mjera će imati negativni učinak, ali nismo imali izbora"

Ministar financija prihvatio je i kritiku nezavisne Jadranke Kosor da povećanje zdravstvenog doprinosa proizvodi pravnu sigurnost i ruši investicijsku klimu.

"Slažem se da će ova mjera imati negativan učinak i da stvara određenu dozu nesigurnosti i probleme u planiranju u gospodarstvu, ali smatramo da je to manja šteta nego daljnje rezanje rashodovne strane proračuna", poručio je Linić.

Ivan Šuker (HDZ) ministra je upitao zašto uz zakon nije priloženo i obrazloženje fiskalnog učinka, u skladu s izmijenjenim fiskalnim pravilima.

Linić mu je odgovorio da je taj sustav u pripremi te kako se nada da će uskoro svi zakonski prijedlozi sadržavati i elaboraciju učinaka.

Duje Marasović (HDZ) Linića je podsjetio kako je Vlada ignorirala upozorenja da će dizanje zdravstvenog doprinosa za dva indeksna boda ugroziti zdravstvo.

"Ako mi sada kažete 'Marasoviću, bio si u pravu', bacam se u trošak i plaćam kavu u kafiću", poručio je Marasović ministru Liniću.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović Liniću je pak poručio: Laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje....

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara