Miljenić: Pravosuđe nije proizvodna grana, već grana koja košta i mora ga se poboljšati

Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je danas u Puli prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima s područja Istarske županije koje bi, od 1. siječnja sljedeće godine, trebali obuhvatiti pulski Općinski i Prekršajni sud te Općinsko državno odvjetništvo u Puli.

"Novom reorganizacijom pravosudnog sustava zapravo mijenjamo ustroj 15 pravosudnih područja i time jačamo županijske sudove. To se odnosi i na ovaj pulski, koji će dobivati više predmeta nego sada", izjavio je ministar Miljenić i dodao kako u pravosuđu ima dovoljno zaposlenih, ali su oni neravnomjerno raspoređeni. Naime, smatra on, s istim brojem ljudi mogli bi se postići mnogo bolji rezultati.

"Osnovni ciljevi ove reorganizacije su poboljšanje usluga građanima i povećanje učinkovitosti", rekao je ministar Miljenić i dodao kako pravosuđe "nije proizvodna grana, već grana koja košta, a koja ima zadaću građanima dati što bolju uslugu".

Predsjednik Županijskoga suda u Puli Iztok Krbec rekao je novinarima da će novom reorganizacijom Županijski sud imati znatno više posla, no, dodao je, ona "povećava mobilnost sudaca unutar pravosudnog okruženja do ujednačene radne opterećenosti sudaca i službenika namještenika". To će sigurno pridonijeti boljem radu svih sudova, zaključio je Krbec.

Reforma pravosuđa provest će se zakonima, zasad još u nacrtu, o područjima i sjedištima sudova te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara