Mimica u Zagrebu širi svijest o pravima potrošača: Kakvu korist hrvatski građani imaju od potrošačke politike EU?

Foto: Europska komisija

POVJERENIK Europske komisije za prava potrošača Neven Mimica za svoj prvi službeni posjet izabrao je Hrvatsku. Susreo se s bivšim kolegom iz Vlade, ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Mimica i Vrdoljak razgovarali su o povećanju svijesti potrošača o njihovim pravima, kao i o izjednačavanju tih prava, kao i sigurnosti proizvoda unutar Europske Unije. Na tragu toga Mimica se osvrnuo i za proizvode niže kvalitete koji se plasiraju na tržište zemalja istočne Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Istaknuo je da svi proizvodi moraju biti unutar zadanih granica sigurnosti te da moraju odgovarati deklaracijama. No ipak ističe da neki proizvođači mijenjaju brendove prema ukusima ili kupovnoj moći stanovništva.

"Mislim da je zajednički interes da se na jedinstvenom tržištu ujednačava i da kvaliteta pojedine marke bude jedinstvena", poručio je Mimica.

Ministar Vrdoljak je istaknuo da se građani u velikom broju žale na telekomunikacijske usluge, što je za njega dobro jer to znači da su informirani. Osvrnuo se i na praksu tvrtki u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave koje svoje račune naplaćuju avansno, tj, prije nego je usluga isporučena.

"Dosada ni lokalna ni regionalna uprava nisu pridavali veliku pažnju u tom smislu zaštiti potrošača. Više nema toga, sad će posvetiti pažnju. Nacionalni program je usvojen gdje smo izričito zadužili lokalnu i regionalnu upravu da u svojim okvirima brine o zaštiti potrošača", poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Potrošačka politika - što ima u tome za građane?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portfolio povjerenika Mimice pokriva širok spektar pitanja koja utječu i na svakodnevni život hrvatskih građana, izvijestili su iz Europske komisije. Povjerenik će se tako sastati i s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem te ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Teme tih sastanka bit će, između ostalog, potrošačka politika općenito, mjere vezane uz medicinske aparate, sigurnost proizvoda i nadzor tržišta.

Mimica će posjetiti i Europski potrošački centar, koji nudi besplatne savjete i pomoć građanima Europske unije koji robu i usluge kupuju od trgovca koji ima sjedište u drugoj zemlji članici Europske unije.

U sklopu njegovog posjeta, Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu organizirat će javnu raspravu na temu: "Potrošačka politika - što ima u tome za građane?".

Povjerenik Mimica i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić raspravljat će s predstavnicima civilnog društva i profesionalnih udruga o koristima koje hrvatski građani - kao građani Europske unije - imaju od te EU potrošačke politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara