Ministar Bauk: Nije se iz Hrvatske iselilo 30 tisuća mladih, nego ih je par tisuća otišlo u Srbiju i BiH

Foto: FAH

MINISTAR uprave Arsen Bauk, prvi "statističar" u Vladi Zorana Milanovića, na svojem je službenom facebook profilu objavio kako teza o desecima tisuća mladih koji su iselili iz Hrvatske u posljednje vrijeme zapravo ne stoji. Argumentaciju za svoju tezu pronašao je u statističkom ljetopisu iz 2012. godine.

"Počela se kao 'istina' provlačiti teza od 30.000 mladih koji su se u posljednje dvije godine iselili iz Hrvatske. Prema statističkom ljetopisu za 2012. iz Hrvatske se 'iselilo' 12.877 građana. Od toga u Srbiju i BIH 7.216. Riječ 'iselilo' stavio sam u navodnike jer sam siguran da se većim dijelom radi o osobama koje već dugo ne žive u Hrvatskoj pa ih je policija izbrisala iz evidencije prebivališta uz napomenu 'odselio'. U suprotnom, očekujem informacije o ekonomskom čudu u te dvije zemlje koje su za mlade Hrvate točno 75,16 puta atraktivnije od Kanade (tamo se iselilo njih 96). U posljednjih 5 godina u Srbiju i BIH se "iselilo" 32.228", napisao je Bauk na facebooku nudeći link na Državni zavod za statistiku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od prvih koji je "prigovorio" ministru je Đuro Lubura vodeći telekomunikacijski stručnjak u Hrvatskoj koji je objasnio "varljivost" brojki.

"Što s onima koji su doista po svijetu, a nisu se nikad odjavili jer su otišli 'privremeno' i ostali. Statistika je super, no osim što jako ovisi o kvaliteti podataka, podložna je i manipulaciji, znaš onaj - statističar se utopio u bazenu prosječno dubokom 5 cm", napisao je Lubura.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara