Ministar Matić poručio tzv. savjetnicima: Dečki, samo jedan može biti ministar, a druga strana je već petorici obećala mjesto ministra branitelja!

Foto: Božidar Vukičević/Cropix

MINISTAR branitelja Predrag Matić za Index je rekao da iza priopćenja koje su njegovi tzv. savjetnici dali u javnost stoje dvojica potpisnika, a ne njih deset koliko se potpisalo te da javnost treba znati kako to nisu njegovi savjetnici nego je riječ o grupi branitelja s kojima se ponekad sastaje i razmjenjuje mišljenje.

"Njihovo mišljenje za mene nije obvezujuće, ja se s njima sastajem na dobrovoljnoj bazi i tko od njih to više ne želi slobodno može otići. Nikad prije mene niti jedan ministar branitelja nije imao takav Savjet. Iza ovog stoje dvojica iskompleksiranih ljudi za koje znam tko su, ali im ne želim navoditi imena niti se medijski prepucavati jer su to sitne duše koji umišljaju kako su popularni kad im se ime pojavi u medijima ", rekao je ministar Matić. Ističe i kako dobro zna od koje su strane instruirani.

"Koriste vas za jednokratnu uporabu"

"U nekoj budućoj Vladi moguć je samo jedan ministar branitelja, a ja imam saznanja kako je već petorici obećano to mjesto, stoga dečki ne budite naivni, vi koji im služite samo za podmetanja sigurno nećete postati ministri. No, isto tako ako želite vladati ministarstvom branitelja za to se morate pojaviti na izborima i pobijediti", poručio im je Matić, dodajući kako ih oni koji ih sad koriste to rade samo za jednokratnu uporabu.

Ministar je naglasio kako su ga ostali 'potpisnici' ovog priopćenja Savjeta već nazvali i rekli kako oni nemaju veze s tim. "To su sve branitelji, moji kolege s kojima se dobro slažem, a i oni su sad iskorišteni. Moram još nešto reći. Mislite li vi da Karamarko ima povjerenja u one koji su se kleli u Sanadera pa mu okrenuli leđa. Tako se sad dodvoravaju i njemu pa će mu zabiti nož u leđa i Karamarko to zna", rekao je Matić.

Na kraju je rekao da je već naviknut na razna podmetanja, no da on za razliku od svojih prethodnika ne misli novcem kupovati mir.

"Ministri branitelja su do sad dobivali 20 milijuna kuna za rad braniteljskih udruga i tako se kupovao mir, ja to ne želim", zaključio je Matić u razgovoru za Index.

"Ministar ne dopušta da netko pljuje i obezvrjeđuje Savjet branitelja ili Ministarstvo branitelja samo kako bi supruzi, obitelji i susjedstvu porastao u očima kao "lice s naslovnice""

Nešto kasnije i Ministarstvo branitelja reagiralo je na izjave tzv. Savjeta branitelja. Priopćenje koje je stiglo iz kabineta ministra Matića prenosimo u cijelosti:

"Savjet branitelja ima 16 članova, a pri odabiru najboljih kandidata za mjesto svojih savjetnika ministar se vodio dvama temeljnim kriterijima. Prvi je taj da to moraju biti lica "od formata", dakle istaknuti i javno prepoznati hrvatski branitelji ili predstavnici braniteljske zajednice, dok je drugi da kroz Savjet moraju biti zastupljeni svi krajevi Republike Hrvatske ili barem što više ratom pogođenih područja Hrvatske. Radi se, dakle, o ljudima i borcima o kojima ministar ima pozitivno mišljenje i ono se neće mijenjati, bez obzira na to što se s pojedinim članovima razilazi u pogledu na događanja u Vukovaru, Žirovcu, na nekim drugima mjestima na koja se članovi Savjeta referiraju, ali i u pogledu na rad samog Savjeta.

Međutim, kada govorimo o tome što Savjet branitelja po sebi jest i koja je uloga njegovih članova, onda je javnosti – a očigledno i određenim članovima Savjeta – potrebno dati par definicija. Dakle, Savjet branitelja je, kako mu i ime kaže, savjetodavno tijelo. To je tijelo sastavljeno od članova koje je ministar osobno odabrao, a svi članovi su u njega ušli volonterski. Njegova je funkcija da ministru nudi konstruktivne prijedloge i kritike koji će biti od pomoći u poboljšanju zdravstvenog i društveno-ekonomskog statusa branitelja i članova njihovih obitelji. Nadalje, Savjet branitelja nije ustrojstvena jedinica Ministarstva branitelja, a članovi Savjeta branitelja nisu osobni savjetnici ministra Matića. Dakle, Savjet branitelja je samo jedna šira platforma koja članovima Savjeta, kao predstavnicima braniteljske zajednice, nudi priliku da projektima Ministarstva doprinesu svojim prijedlozima ili kritikama.

Što se tiče rada samog rada Savjeta, ovdje želimo istaknuti još jednu stvar. Savjet branitelja jest tijelo koje čini šesnaest samostalnih i slobodnih osobnosti, ali u svom radu ono bi trebalo funkcionirati jedinstveno, odnosno, kao tijelo u kojem sudjeluje svih šesnaest članova, a koje saziva i njime osobno predsjedava ministar Matić. Sve ostalo su osobni, izdvojeni nastupi privatnih osoba. A ti su se nastupi – konkretno, nastupi dvojice članova – dosad pokazali kao bezočno manipuliranje članstvom u Savjetu, zloupotrebljavanje samog Savjeta, korištenje te pozicije da bi se promovirali neki sitni i društveno opasni interesi te kao opsesivno skupljanje medijske prašine.

Jučerašnje priopćenje "Savjeta branitelja" - namjerno stavljamo navodnike – vidimo, stoga, kao perfidnu zloupotrebu Savjeta branitelja i manipulaciju članstvom u samom Savjetu. Naime, ako znamo da Savjet broji šesnaest članova, a priopćenje je, tobože, potpisalo "deset članova" (opet namjerno stavljamo navodnike), onda se valja zapitati radi li se tu o Savjetu branitelja ili o "Savjetu branitelja". Odnosno o Savjetu "desetorice" (namjerno navodnici).

Ako se pitate zašto "deset članova" stavljamo pod navodnike, nećemo dužiti s odgovorom. Jednostavno, sumnjamo u autentičnost tih potpisa jer su nam neki od tobožnjih potpisnika priopćenja već javili da oni s tim nemaju nikakve veze. Ukratko, iz jučerašnjeg priopćenja zaudara bljutava kuhinje dvoje ili troje "dežurnih mušterija". A ako znamo da je jedan uvaženi saborski zastupnik prije dvije godine "dilao" pismo protiv ministra Matića, s potpisima "istaknutih branitelja", da bi se zatim ti istaknuti branitelji javili ministru osobno i rekli mu da nisu sudjelovali u tom vježbanju paraobavještajnosti tako uobičajenom za jednu političku stranku, onda je jasno tko je Veliki meštar jučerašnjeg priopćenja.

Ne želeći više ulaziti u javne polemike s pojedinim članovima Savjeta, želimo ovim priopćenjem prekinuti javno komentiranje rada i aktivnosti Savjeta branitelja, ali i svih onih "Savjeta branitelja" koje pojedini članovi osnivaju kako im se prilika ukaže. Ministar, stoga, poziva sve članove Savjeta da mu svojim savjetima i kritikama - ukoliko su za to sposobni, imaju znanja i volje te imalo društvene i moralne odgovornosti - pomognu u rješavanju problema žrtava seksualnog nasilja, traženju nestalih osoba, izradi zakona o civilnim žrtvama rata te mnogim drugim problemima koji muče branitelje i njihove obitelji.

Onima, pak, koji su kronično nezadovoljni radom Savjeta i ne vide više mogućnost daljnje suradnje, poručujemo da bi možda i za njih i za nas najbolje bilo da razmisle o časnoj ostavci. Jer, ministar ne dopušta da netko pljuje i obezvrjeđuje Savjet branitelja ili Ministarstvo branitelja samo kako bi supruzi, obitelji i susjedstvu porastao u očima kao "lice s naslovnice.""

Matićevi savjetnici: Situacija u Vukovaru je vrlo opasna i eksplozivna

Članovi  Savjeta ministra branitelja Freda Matića suprotstavili su se svom ministru te se izjasnili kako su oni protiv uvođenja ćirilice u Vukovar i to ne sa odgodom, nego ne žele da se ona ikad uvede. Situaciju u Vukovaru ocijenili su kao vrlo opasnu i eksplozivnu, a koja može naštetiti stabilnosti Republike Hrvatske, te traže hitnu odgodu bilo kakve aktivnosti po pitanju postavljanja tabli sa dvojezičnim natpisima.

Ukupno deset članova Savjeta ministra Matića obratilo se javnosti i svim braniteljima te braniteljskim Udrugama i stradalnicima Domovinskog rata sa zaključcima ovoga tijela održanog na telefonskoj sjednici potpisanih članova Savjeta bez Ministra 03. rujna. 2013, a povodom nemilih događaja u Vukovaru i postavljanja ćiriličnih natpisa, a poglavito povodom uhićenja članova Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara i našeg kolege savjetnika Tomislava Josića.

"Ovim se putem obraćamo i mjerodavnima u Vladi RH i svim političkim strankama sa gore navedenim zaključcima.

Na zadnjoj sjednici Savjeta, održanoj 12. ožujka. 2013 godine pod točkom dnevnog reda; Ćirilica u Vukovaru, s tematikom dvojezičnih natpisa u Vukovaru, Ministar branitelja Fred Matić zatražio je mišljenje svakog od 12-orice članova Savjeta da se ponaosob izjasne po ovoj temi.

Moramo izvijestiti cjelokupnu Hrvatsku javnost, Vladu RH i sve političke stranke kako su se svi članovi Savjeta ponaosob izjasnili; "NE ĆIRILICI U VUKOVARU I TO NE SA ODGODOM, NEGO NIKADA"!

Ministar je pri tome tražio da se ugasi audio snimanje Sjednice. Osim nas savjetnika, za Ne ćirilici u Vukovaru izjasnile su se uglavnom sve Udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Mi ovu trenutnu situaciju u Vukovaru ocjenjujemo vrlo opasnom i eksplozivnom, a koja može naštetiti stabilnosti Republike Hrvatske, te tražimo hitnu odgodu bilo kakve aktivnosti po pitanju postavljanja tabli sa dvojezičnim natpisima. Naj oštrije osuđujemo drastičnu upotrebu represivnih mjera u vidu sprovođenja u pritvor, a isto tako i istražni zatvor članova Stožera za obranu Vukovara.

Apeliramo na Predsjednika Vlade RH, a poglavito na Ministra Unutarnjih Poslova da se ne podižu tenzije, da se ne prijeti i ne sprovodi nikakva sila, te da u svojim javnim nastupima Branitelje ne nazivaju šovinistima i ne drže moralne prodike o tome kakvi bi Branitelji trebali biti. Također, međusobna politička prepucavanja, tko je više kriv za novonastalu situaciju u Vukovaru ne želimo više slušati.

Nakon svega što se dogodilo u nametnutom nam obrambenom ratu ne možemo i ne želimo gledati dvostruka mjerila koja važe u Republici Hrvatskoj, pod krinkom nekakve isforsirane pomirbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, na Braniteljima se cijelo vrijeme od završetka Domovinskog rata provodi represija, a abolirani agresor, a poglavito u posljednjih godinu dana sustavno vrši orgijanja i sije sjeme razdora i nekih mogućih novih sukoba. Naime, ne može se negiratii i zatvarati oči pred istinom da se na utakmici u Vukovaru skandira; 'Ovo je Srbija', da Predsjednik Srbije Nikolić otvoreno govori da je Vukovar Srpski grad, kad teroristi koji su napadali Hrvatsku dolaze na Baniju i hoće podignuti spomenik svojim suborcima, odnosno agresorima koji su napadali Suverenu Državu Hrvatsku i javno se hvale da su se borili protiv Hrvatske, kad se u Manastiru Krka okupi 15-tak tisuća "Pravoslavnih vjernika", gdje se pjevaju četničke pjesme, kad Jandrio Jato otvoreno pjeva o SAO Krajini koja još nije propala, a sve to u nazočnosti Zapovjednika PU Šibensko-kninske i Hrvatske Policije koja je sve to promatrala i slušala, a istovremeno nisu reagirali na to.

Gdje ste svi Vi Hrvatski političari i Domoljubi kada se sve češće provlači teza o građanskog rata u Hrvatskoj?!

Gospodine Ministre Branitelja Matiću… Zašto niste nikada javno osudili ovakove nacionalističke istupe?

Da ova situacija ne bi eskalirala, tražimo od Ministra Uprave Arsena Bauka da ponovi popis stanovništva u Vukovaru, te da popisu nazoči i Povjerenstvo koje će formirati Hrvatski Branitelji.

Mi nismo za nikakvo nasilje. Mi nismo za nikakvu destrukciju suživota, ali tražimo da se normalizacija odnosa i suživota dogodi na temeljima jasne i nedvojbene istine 'Tko je bio agresor i tko se kome mora, ali iskreno ispričati'.

Ono što sada vidimo u kontinuitetu svih dosadašnjih Vlasti jest isforsirano i nasilno provođenje pomirbe, što jednog dana može imati nesagledive posljedice na ovim prostorima".

U potpisu Članovi Savjeta:

Ivica Pandža Orkan

Željko Soldo

Ivica Arbanas

Roko Mijić

Božo Kožul

Ljiljana Alvir

Stevo Šimunović

Zvonko Pausić

Tomislav Josić

Miroslav Josić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara