Ministar Mrsić naredio sveobuhvatnu istragu: Svaki peti umirovljenik u Hrvatskoj - invalid rada!

Foto: Ilustracija

MIRANDO MRSIĆ, ministar rada i mirovinskog sustava naredio je sveobuhvatnu istragu invalidskih mirovina, potvrđeno nam je u Ministarstvu. U Hrvatskoj, naime, od ukupnog broja umirovljenika koji iznosi 1.217.692 postoji čak 246.142 korisnika invalidske mirovine po općim propisima. Kod nas je, dakle, svaki peti umirovljenik invalid rada, čime značajno odudaramo od europskog prosjeka koji je na razini nekih 15 posto.

Kako su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izračunali da državu tisuću lažnih invalidskih mirovina košta pola milijarde kuna, ministar je zatražio da sve detaljno ispita pa čak i zaposlenici samog HZMO-a, među kojima je također zamijećen visok broj invalida rada. Konkretno u Splitu, od 200 zaposlenih čak je 44 invalida rada. Brojka zapravo ne iznenađuje jer se u potpunosti uklapa u nacionalni prosjek.

Afera s lažnim invalidskim mirovinama iz 1998. godine i dalje na sudu u Splitu

Kako se ispituju invalidske mirovine, nema sumnje da će na udar Mrsićeve inspekcije doći i članovi invalidskih komisija. U Splitu to neće biti prvi slučaj jer su prva muljanja s invalidskim mirovinama otkrivena još 1998. godine. U pitanju su bila zbrinjavanja prekobrojnog dijela radnika čitavog niza splitskih firmi početkom 90-ih.

Nakon godina istrage, dignuta je optužnica protiv direktora i članova invalidskih komisija, no suđenje je i dalje u tijeku, a kraj se uopće ne nazire te se zastara čini sasvim izvjesnom.

Na prijedlog tužilaštva, sud je, naime, prije nekoliko godina donio odluku da sva rješenja o invalidnosti idu na vještačenje. Ne treba uopće isticati koliko će to koštati i trajati budući da se radi o preko 500 radnika koji su na taj način poslani u mirovinu.

Popusta neće biti ni za kog: "Sve nezakonitosti ćemo prijaviti policiji i Državnom odvjetništvu"

"Sve će se istražiti i sve nezakonite situacije bit će prijavljene policiji i Državnom odvjetništvu. Istražit ćemo svugdje gdje postoji sumnja da su napravljene protupravne radnje. Popusta neće biti ni za kog, krajnje je vrijeme da se ova situacija riješi, trebalo je to odavno napraviti", kažu nam u Ministarstvu rada.

Ministar Mrsić odlučan je u nakani da ozbiljno provjetri sustav mirovina i sam HZMO. Nakon što su smijenjeni stari i postavljeni novi šefovi područnih ureda, sve se ispituje.

Luksuz u zagrebačkom HZMO-u: Metalna "drvca" za 25 tisuća kuna komad

Nedavno je tako na vidjelo izašlo i neumjereno trošenje pri obnovi zagrebačke središnjice HZMO-a u Mihanovićevoj ulici. Spiskalo se brdo para na nepotrebne stvari, između ostalog i na metalna drveća. Svako stablo od metala koštalo je, kako čujemo, 25 tisuća kuna. U ovo doba posvemašnje krize i nesolventnosti, netko se očito malo previše zaigrao.

Slučaj je ispitan, a dokumentacija proslijeđena na relevantne adrese, tj. policiju i Državno odvjetništvo.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara