Ministar zdravstva prvi je irski političar koji je priznao da je gay

Ministar zdravstva prvi je irski političar koji je priznao da je gay

Foto: Guliver Image / Getty Images

JEDAN od irskih najistaknutijih političara priznao je jučer da je homoseksualac. Tako je postao prva gay osoba u irskoj vladi u povijesti, samo četiri mjeseca prije referenduma o istospolnim brakovima u toj tradicionalno katoličkoj državi.

"Ja sam homoseksualac. To nije tajna, ali nije nešto što možda svi znaju, svakako o tome još nisam otvoreno govorio u javnosti", rekao je 36-godišnji ministar zdravstva Leo Varadkar na nacionalnoj televiziji RTE.

Ministar je rođen u Dublinu, otac mu je porijeklom Indijac, a majka Irkinja. Rekao je da želi biti iskren s građanima. Irski politički komentator Fiach Kelly je priznanje poznatog političara opisao kao jedan od važnijih trenutaka u irskom javnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 10 godina ovako nešto kod nas ne bi bilo moguće. To je uistinu velika stvar", napisao je Kelly.

Ankete pokazuju da bi Irska u svibnju mogla izglasati referendum za dozvolu istospolnih brakova. Brojne udruge, ali i opozicija podržali su Varadkara.

"Njegova hrabrost će potaknuti mnoge druge da napokon priznaju svoje seksualno opredjeljenje", izjavio je Kieran Rose, predsjednik Homoseksualne mreže za jednakost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara