Ministarstvo graditeljstva: Rokovi za dopunu zahtjeva za legalizaciju ne smiju biti nerazumno kratki!

Ministarstvo graditeljstva: Rokovi za dopunu zahtjeva za legalizaciju ne smiju biti nerazumno kratki!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U PONOĆ je istekao rok za predaju zahtjeva za legalizaciju. Vezano uz redoslijed njihovih rješavanja, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je ovih dana uputu za to zaduženim. upravnim odjelima
 
"S jučerašnjim danom, 30. lipnja 2013., prošao je rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine 86/12). S obzirom na vrlo veliki broj zaprimljenih zahtjeva Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je 27. lipnja 2013. uputu radi ujednačenog postupanja na adrese županijskih i gradskih upravnih odjela koji provode postupak legalizacije. Uputa se odnosi na redoslijed rješavanja zaprimljenih zahtjeva.
 
S obzirom da je primijećeno da pojedini upravni odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete i pri tome daju nerazumno kratke rokove za njihovu dopunu, Ministarstvo upozorava da je osnovni cilj donošenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama omogućavanje ozakonjenja što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada što znači da je potrebno nastojati pozitivno riješiti što je moguće veći broj zahtjeva tj. sve one zahtjeve koji ispunjavaju propisane uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Pri rješavanju predmeta potrebno je voditi brigu o redoslijedu zaprimanja na način da se ranije zaprimljeni zahtjevi uzimaju u rad prije zahtjeva koji su kasnije zaprimljeni. Imajući u vidu broj ovlaštenih osoba za izradu dokumentacije te obim i zahtjevnost dokumenata Ministarstvo smatra da bi primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije trebao iznositi najmanje 60 dana. Ujedno bi u slučaju da stranka iz opravdanih razloga zatraži dodatno produženje roka tom zahtjevu trebalo udovoljiti.
 
Potrebno je imati u vidu i mogućnost hitnosti rješavanja pojedinih slučajeva. Ministarstvo smatra da se hitnim može smatrati ozakonjenje zgrade poslovne namjene, zgrade koja se priključuje na komunalnu i drugu infrastrukturu, zgrade za koju se planira rekonstrukcija nakon ozakonjenje itd. U hitnom se postupku trebaju riješiti i predmeti u kojima je stranka izjavila žalbu radi ne donošenja rješenja u propisanom roku.
 
U uputi se ujedno skreće pozornost da se prioritetno trebaju provoditi postupci  izdavanja akta za gradnju temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji i Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi postupka legalizacije", stoji u priopćenju Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara