Ministarstvo graditeljstva: Više od 25 tisuća vlasnika može početkom godine očekivati rušenje bespravnih objekata

Ministarstvo graditeljstva: Više od 25 tisuća vlasnika može početkom godine očekivati rušenje bespravnih objekata

Foto:Neja Markičević (Cropix)

OD 31 TISUĆE rješenja za rušenje bespravnih objekata samo 10 do 15 posto njihovih vlasnika ishodilo je odgovarajuće dozvole. To znači da više od 25 tisuća vlasnika koji do 31. prosinca ne predaju zahtjev za legalizaciju može početkom iduće godine očekivati rušenja, poručila je  u razgovoru ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Bitno je podnijeti zahtjev na vrijeme!
 
Još samo u ponedjeljak u postupak legalizacije mogu ići nezakonito izgrađeni objekti od 21. lipnja prošle godine. Koja je poruka vlasnicima tih objekata?
 
"Poruka vlasnicima tih objekata je da iskoriste ovu zadnju priliku i u ponedjeljak podnesu zahtjev. Zahtjev će biti zaprimljen, iako možda neće biti u potpunosti cjelovit. Što znači da nije cjelovit? Da možda nemaju do kraja određenu snimku izvedenog stanja ili imaju nekakve zastarjele dokumente. Važno je podnijeti zahtjev i uz zahtjev dostaviti dokumentaciju koju imaju jer je to zadnja prilika za njih, evo na Staru godinu da podnesu zahtjev za legalizaciju svoje bespravno izgrađene zgrade i to je riječ o onima koji već imaju izvršna rješenja za rušenje", napominje Mrak Taritaš.
 
U prvih 15 dana odmah analiza
 
Što ako se ti objekti ne legaliziraju. Možemo li iduće godine očekivati rušenje?
 
"Nažalost, da. To znači, riječ je o zgradama koje imaju izvršna rješenja za rušenje. Oni naši građani i bespravni graditelji koji ne podnesu zahtjev do dana koji je određen, a to je 31.12. ove godine, mi ćemo izvršavati rješenja. Dakle, oni već imaju i barataju izvršnim rješenjima za rušenja koja nisu izvršavana", ističe Mrak Taritaš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
O kojoj je brojci riječ?
 
"Bazično je 31 000 rješenja koja su izdana za rušenje. Od tih 31 000 mi sada već imamo podatke da je otprilike desetak do 15-ak posto bespravnih graditelja ishodilo određena ili odgovarajuća rješenja ili po bivšem ili ovom zakonu. Ali još uvijek govorimo o velikoj brojci i mi ćemo poslije Nove godine, u prvih 15 dana, proanalizirati tko je podnio zahtjev, a tko nije. Oni koji nisu, krenut ćemo u izvršavanje rješenja", poručuje Mrak Taritaš.

Bit će i do 100 tisuća zahtjeva
 
Koliko mjesečno pristiže zahtjeva za legalizaciju i koliko ih ukupno očekujete do 30. lipnja iduće godine?
 
"Pokazatelj koji je bio na bazi jednog mjeseca je bio nešto iznad 10 000 zahtjeva. Obično kad se bliži neki datum, onda se broj zahtjeva pojača, ali na bazi koju mi pratimo sukladno ovom zakonu koji je na snazi od 4. kolovoza, a zapravo je u pravoj primjeni od početka rujna, mi očekujemo da bi do 30. 6. 2013. godine bilo oko 100 000 zahtjeva. Pravu brojku ću vam moći reći poslije Nove godine jer ćemo tada vidjeti što se dogodilo kroz ova četiri mjeseca. U prvom tjednu, do 7. siječnja objavit ćemo koliko je do Nove godine podneseno zahtjeva. Oni pokazatelji koje sada imamo s terena pokazuju da bi u ovom trenutku to bilo oko 50 000 zahtjeva, no treba uračunati ono što je preostalo za ovaj mjesec. Ako bi bilo desetak tisuća zahtjeva mjesečno, negdje bi došli do brojke od 100 000 zahtjeva", zaključuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš u razgovoru za Media servis. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara