Ministarstvo odgovara Bandiću: Nismo povukli nikakav potez kojim bi se dovelo u pitanje funkcioniranje HNK

Foto: Arhiva

"GRAD ZAGREB više neće sudjelovati u financiranju Hrvatskog narodnog kazališta sve dok se ponovo ne stvore uvjeti za zajedničko upravljanje kazalištem", poručio je Milan Bandić u pismu koje je uputio Ministarstvu kulture.

Naime, zagrebački HNK trenutno je bez intendanta. Ani Lederer je mandat istekao 1. rujna ove godine. Iz Grada Zagreba željeli su da Lederer ostane v.d. intendantica, ali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je to odbila.

"Sa žaljenjem moram konstatirati da je Ministarstvo kulture svojim djelovanjem dovelo u poziciju Hrvatsko narodno kazalište da od 2. rujna nema intendanta, iako je Grad Zagreb, kao jedan od osnivača, na vrijeme predlagao imenovanje v.d. intendanta, a što je Vlada mogla učiniti na sjednici održanoj prošli tjedan", napisao je Bandić.

U pismu Bandić ističe da i dalje ostaje pri prijedlogu da Lederer ostane v.d. intendantica. Ministarstvo kulture zamolio je da podrži prijedlog Grada "kako bi se razriješila nastala situacija i omogućilo redovno funkcioniranje HNK".

"Želim napomenuti da je Ministarstvo kulture RH svojim jednostranim potezima, bez konzultacija s Gradom Zagrebom, preuzelo svu odgovornost za funkcioniranje HNK u Zagrebu - u upravljačkom, organizacijskom, programskom i financijskom segmentu", napisao je Bandić, te poručio da do ove situacije ne bi ni došlo da je Ministarstvo kulture prihvatilo Grad Zagreb kao partnera.

Ministarstvo: Nismo povukli nikakav potez kojim bi se dovelo u pitanje funkcioniranje HNK

Iz Ministarstva kulture su poslali priopćenje povodom očitovanja gradonačelnika Grada Zagreba o izboru intendanta Hrvatskog narodnog kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razdoblju od 20. srpnja 2012. godine do danas Ministarstvo kulture RH uputilo je šest poziva Gradu Zagrebu kojima su traženi sastanci vezani za izbor intendanta HNK-a u Zagrebu. Do ponedjeljka 26. kolovoza 2013. nije bilo nikakvog pisanog očitovanja, nego je tada održan sastanak pregovarača Grada i Ministarstva kulture RH na kojem je Grad Zagreb, po prvi put predložio Anu Lederer za vršiteljicu dužnosti intendanta. Dan kasnije Ministarstvo kulture je priopćilo da ne prihvaća prijedlog Grada i predložen je nastavak pregovora.

Kao što je više puta kazano, Ministarstvo kulture RH smatra da u dosadašnja dva mandata intendantica Ana Lederer nije ni započela rješavanje niti jednog od ključnih problema HNK-a u Zagrebu (pitanje druge scene, uposlenost djelatnika i međunarodno pozicioniranje HNK-a u Zagrebu) te iz tih razloga Ministarstvo kulture smatra da nema nikakvih garancija da njenim ponovnim imenovanjem HNK dobije razvojnu perspektivu.

Temeljem prestanka Ugovora o radu Ministarstvo kulture obavijestilo je intendanticu Anu Lederer o isteku Ugovora. Članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama NN 141/2012) propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj. Budući da se za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK-a ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištima i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada RH, pravno slijedi da vršitelj dužnosti može biti izabran jedio iz redova zaposlenika. Iz tog razloga Ministarstvo kulture ne može prihvatiti prijedlog Grada da vršitelj dužnosti intendanta bude gđa Ana Lederer jer nije u redovima zaposlenika HNK-a.

Ministarstvo kulture RH ni u jednom trenutku nije povuklo nikakav jednostrani potez kojim bi dovelo u pitanje funkcioniranje HNK u Zagrebu, već je slijedilo zakonske osnove. Ističemo da su osnivačka prava i obveze, kako Ministarstva kulture RH tako i Grada Zagreba prema HNK-a propisana Zakonom o kazalištima koji je donesen na Saboru RH 2006. godine. Najavu Grada Zagreba da neće sudjelovati u sufinanciranju HNK u Zagrebu tako jedino možemo protumačiti kao namjeru izravnog kršenja zakona.

Kontinuirani napori Ministarstva kulture RH za uspostavu dijaloga s Gradom nisu, do sada, nažalost, rezultirali dogovorom. Smatramo da se u postojećoj pravnoj situaciji trebaju nastaviti pregovori između Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH da bi se do zajedničkog kandidata za vršitelja dužnosti došlo poštujući zakonsku regulativu.

Naša središnja kazališna kuća u ovom se trenutku nalazi u pravnom vakumu zbog nedorečenosti postojećeg Zakona o kazalištima. Usprkos tomu, uvjereni smo da će, u skladu s profesionalnom etikom, HNK-a nesmetano obavljati svoj program, pri čemu će Ministarstvo kulture RH, kao i do sada, u potpunosti davati pravnu i financijsku podršku", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara