Ministarstvo poljoprivrede: Mali proizvođači rakije, prijavite se u registar trošarina

Foto: scx.hu 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE podsjeća male proizvođače jakih alkoholnih pića o obvezama koje imaju temeljem Zakona o trošarinama, te je objavilo je uputu za fizičke osobe proizvođače jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe.

Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu.
 
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića (neovisno o tome da li je vlasnik kotla ili kotao unajmljuje kako bi ga koristio za proizvodnju jakog alkoholnog pića) u obvezi je carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje.
 
Trošarina (godišnji paušal) za svaki kotao zapremine do uključivo 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremnine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna.
 
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića sam obračunava trošarinu tijekom obračunskog razdoblja koje je jednako kalendarskoj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca) te je u obvezi istu platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.
 
Na sljedećim linkovima možete pronaći upute i dokumente:
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara