Ministarstvo tvrdi da štrajka samo 14 posto liječnika i sestara, svi koji su u štrajku sutra izlaze pred bolnice!

Foto: Danijel Soldo/Cropix

KAKO bi pokazali ministru Rajku Ostojiću da njegova manipulacija o broju štrajkaša pada u vodu, sutra će svi liječnici i medicinske sestre koje su u štrajku u 11.55 izaći pred bolnice.

Akciju "5 do 12" sindikati liječnika i medicinskih sestara provest će kako bi pokazali građanima pravu istinu o broju medicinskog osoblja koje je u štrajku te na taj način opovrgnuli izjave ministra o slaboj izlaznosti. To je kažu, sindikati, kratka poruka uživo gdje nema mogućnosti za manipulaciju.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić u razgovoru za Index rekao je da se broj ljudi u štrajku kretao od 50 pa do čak 100 posto u nekim bolnicama, no u prosjeku je to bilo oko 70 posto te da je zadovoljan odazivom.

"Izjave koje je dao ministar Rajko Ostojić o štrajku i liječničkim plaćama ne bih ni ja bolje napisao. Kolege liječnici jasno znaju kolika su im primanja, a to što ministar govori je drugo. Ja sam kolegama prije štrajka jedno rekao, nemojte nikad reći neistinu. Ili ne dajte izjave, no ako dajete moraju biti istinite. To mi je temeljni moto", rekao je dr. Babić.

"Ministarstvo je platilo Francuzima da im naprave strategiju reformi u zdravstvu!"

Osvrnuo se na reforme u zdravstvu rekavši kako su preko noći "osvanuli" Zakoni o smanjenju bolničkog proračuna, o sanacijama, o uvođenju sanacijskih upravitelja bez da je itko išta pitao struku.

"Ministarstvo je platilo Francuzima da im naprave strategiju reforme u zdravstvu umjesto da su pitali stručnjake iz Hrvatske od koji bi ih neki i besplatno savjetovali. Ne znam zašto moramo strance plaćati,  čemu recimo služi Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. No ako reforma radi po naputku ministra i plaćaju se Francuzi, onda se to radi konspirativno, a znamo kako to znači da se dođe do onog što želiš, ali da se usput prevari nekog", rekao je Babić, dodajući kako smo u toj reformi ostali bez 2,5 milijarde kuna za zdravstvo.

Ravnatelji prozivaju medicinsko osoblje radi plakata o štrajku


Predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak u razgovoru za Index rekla je kako su zadovoljni odazivom na štrajk, ali ne i onim što se medicinskom osoblju u štrajku čini.

"Evo danas mi od jutra javljaju da se ljude proziva jer su postavljeni plakati o štrajku po bolnici, a do sad im nije smetalo što se ondje inače stavljaju razni plakati i proglasi. Sad ravnatelji zovu sestre na sastanke, pokušava se doznati tko je imenom i prezimenom u štrajku. Mi ćemo i danas poslati dopis ministru Ostojiću zbog tog popisivanja. To je sofisticirani način utjerivanja straha onima koji su u štrajku", rekla je Anica Prašnjak.

Kaže kako ne zna čemu ta panika da se mora voditi evidencija rada kad se ona vodi i sve ove godine. Svi koji su u štrajku evidentiraju se kao da rade jer zapravo to i rade. Obavljaju sve poslove koje moraju po zakonu o radu i izvršavaju svoje obaveze.

Prašnjak je dodala kako je i jučer poslala dopis ministarstvu pa su joj odgovorili da su poslali upite u 16 ustanova koje su tražile popis da vide o čemu se radi.

"Štrajkat ćemo do daljnjeg. Mi smo stariji i svašta smo u životu prošli tako da se zastrašiti ne damo", zaključila je Prašnjak.

Ministarstvo zdravlja: U štrajku samo 14 posto zaposlenih

Iz Ministarstva zdravlja i dalje ustraju u svojim tvrdnjama da štrajka zanemarivo mali broj zdravstvenog osoblja.

"Od ukupno 33.839 radnika koji su radili na dan 18. rujna 2013. godine u 74 zdravstvene ustanove, obveze iz ugovora o radu ispunjavalo je 86% radnika. Iz ovoga se može zaključiti da se pozivu sindikata na štrajk odazvalo 14% zaposlenih", tvrde iz Ostojićevog ministarstva.

To su, kako kažu, podaci koje su prikupili u 74 zdravstvene ustanove u prošla 24 sata. "Nadalje, podaci o protekla 24 sata pokazuju da 19% liječnika te 18% medicinskih sestara nije obavljalo posao sukladno ugovoru o radu", tvrde iz ministarstva.

Dodaju da u čak 33 zdravstvene ustanove nitko nije stupio u štrajk.

"Iako dio liječnika i medicinskih sestara štrajka, situacija u zdravstvenim ustanovama jasno pokazuje da većina liječnika i medicinskih sestara i dalje obavlja svoje redovite poslove prema ugovoru o radu, unatoč deklarativnoj podršci sindikalnim zahtjevima. Vjerojatno iz te činjenice proizlazi razlika u podacima s kojima s jedne strane raspolažu sindikati, a s druge strane sanacijski upravitelji i ravnatelji zdravstvenih ustanova kao njihovi poslodavci", tvrde iz ministarstva i dodaju da ta "tiha većina" poručuje da Vlada i sindikati moraju sjesti za stol i postići dogovor.

Inspekcije zbog mobbinga

Iz sindikata su u više navrata poručili da se na djelatnike koji su u štrajku vrši nezakonit pritisak. Pozvali su inspekciju da izađe na teren i utvrdi pod kakvim pritiscima se nalaze liječnici i sestre koji su u štrajku.

Štrajkači su Ministarstvu zdravlja poslali prijave protiv 16 bolnicama, u kojima su liječnici i sestre navodno izloženi mobbingu zbog stupanja u štrajk. Iz Ministarstva zdravlja poručuju da su poslali upite navedenim ustanovama, a Državni inspektorat tvrdi da su inspekcijski nadzori zaprimljenih prijava u tijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara